időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo

Íme öt béketerv az orosz–ukrán háború lezárására

Magyar Nemzet
2022.12.08. 09:43 2022.12.08. 11:06
Íme öt béketerv az orosz–ukrán háború lezárására

Február 24-én az orosz–ukrán háború kirobbanásával új időszámítás kezdődött Európa történetében is, hiszen az Európai Unió a béke letéteményeséből a háború egyik legnagyobb finanszírozójává lépett elő mutatott rá lapunkhoz eljuttatott elemzésében a Nézőpont Intézet. Mint írták,

 a névleg az emberi jogok támogatására létrehozott szervezetek is amellett érvelnek, hogy a háborúban való segédkezés jelenti a valódi erkölcsi kötelességet. Aki viszont nem ennek megfelelően cselekszik, hanem a békét szorgalmazza, azt oroszpártisággal, defetizmussal és nemzeti egoizmussal vádolják, a háborút ellenző hangokat pedig mint „mérgező pacifizmust” mutatják be. 

Az elemzőintézet szerint azonban a világ józanabbik fele a fegyveres harcok mielőbbi beszüntetésén, s a biztonság stabilizálásán töri a fejét. Éppen ezért fontos, hogy ne csak a háborúpárti hangokat lehessen hallani, de azok az elképzelések is megmutatkozzanak, amelyek a háborút szeretnék lezárni. A Nézőpont Intézet ezért öt olyan, konkrét feltételeket tartalmazó béketervet vázol fel, amelyek más-más választ adnak a béketeremtés kérdéseire.

Véleményük szerint a békekötés előfeltételeként egy újabb minszki egyezményt kellene elfogadni, amely elsősorban a két fél ígéreteinek betartását garantálná. A második, az ukrán békemodell Ukrajna kétséges győzelmén alapulna és az elcsatolt orosz területek visszaszerzését jelentené, amely „igazságos béke” koncepció mindkét oldalról csak jelentős engedményekkel lenne elképzelhető. 

A Gerhard Schrödertől származó, harmadik békemodell Svájc mintájára építene alkotmányozás útján egy új, háború utáni Ukrajnát, amelyben a svájci kantonok széles körű autonómiája és a szövetségi állam erősen korlátozott hatalma jelentene megoldást. Negyedek tervként Kissinger óvatosan megfogalmazott koncepciója említhető, amely a háború előtti status quóra épít, és a Krím félsziget és az oroszok által elfoglaltnál kisebb, de korábban is orosz többségű keleti megyerészek feladása árán teremtene egy etnikailag homogénebb, ezáltal egységesebb Ukrajnát. 

S végül George Friedman magyar származású amerikai biztonsági szakértő elképzelése említhető, amely Ukrajna területi integritásának helyreállítására és az ország örök semlegességére tett javaslatot, amely leginkább Ausztria 1955-ös modelljére hasonlítana, s alapját a két fél arcvesztésének elkerülése jelentené. 

A teljes elemzés IDE kattintva érhető el. 

Borítókép: ukrán katona aknavetővel lövi az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmutban (Fotó: MTI/AP/Libkos/Libkos)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.