A főváros belső kerületeit ellepték a kábítószerfüggők

Egyre többen számolnak be arról, hogy a budapesti lakosok nem érzik magukat biztonságban, mert a közparkokban, nyilvános vécékben és társasházakban bódult állapotú szerhasználók rejtőzködnek. Ez az érzet a rendőrgyilkosság óta csak erősödött.

2023. 01. 20. 7:20
null
210404_Budapest Kábítószer_drog_illusztráció fotó: Ványi Ákos Árpad, (VAA) City Magazin Fotó: Ványi Ákos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A panelházas tömbünk melletti parkba telepített a józsefvárosi önkormányzat egy nyilvános mobilvécét, amit hajléktalanok és kábítószeresek birtokolnak. A lakók, ha tehetik, elkerülik a parkot 

– mondta lapunknak egy Baross utcai lakos. Egy másik lakó videót juttatott el szerkesztőségünkhöz: az ajtó kukucskálóján keresztül rögzített felvételen látszik, hogy a folyosón a szerhasználók éppen kábítószert készülnek intravénásan beadni. Az asszony elmondta: több lakó ablaka is a Muzsikus cigányok parkjára néz, naponta látják a droghasználókat a közterületen. Nem érzik magukat biztonságban, ha kilépnek a lakásuk ajtaján. A rendőrséget sokszor riasztották az ott élők, mert rálátnak a parkban folyó drogkereskedelemre, aminek egyenes következménye, hogy a szerhasználók a közvécét és a lépcsőházakat használják drogozásra. 

– A rendőrgyilkosság óta még erősebb lett a félelem. Van olyan mértékben fertőzött épület is, ahol le kellett állíttatnunk a liftet, és és kulccsal nyitható rácsokat kellett felszereltetnünk minden folyosóra. Lassan egy-egy épületnek döntenie kell arról, hogy együtt akar-e élni kábítószerfüggőkkel vagy hatalmas költségen börtönné alakítja saját otthonát, hogy biztonságban érezze magát 

– jelentette ki Weisz Gábor Miklós, a Baross utcai lakásszövetkezet elnöke. A Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy mindeközben A Város Mindenkié csoport Karácsony Gergely főpolgármesterhez fordult, hogy tegye ingyenessé a Blaha Lujza téri új közvécét, ami – a tapasztalatok szerint – valószínűleg szintén inkább belövőszobaként működne. A fogyasztók közül a Központi Statisztikai Hivatalnak csak az addiktológiai gondozottakról van adata. A kezeletlen függők számát csak megbecsülni lehet. Évente átlagosan 10-13 ezer kábítószer fogyasztót ápolnak. 2017- ben mintegy nyolcvanezren voltak, akik már egyszer kezelésre szorultak.

 

Borítókép:  Illusztráció (Fotó: City Magazin/Ványi  Ákos Árpad)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.