Kiszámíthatatlan a dizájnerdrogok hatása

Kati, Gina, Zsuzsi, kristály, kerá – ilyen és ehhez hasonló fantázianevekkel illetik a hazai drogpiacot uraló pszichoaktív szereket, amelyekhez telefonon akár néhány ezer forintért is hozzá lehet jutni. A szintetikus drog ugyanakkor olyan, mint az orosz rulett: nem tudni, mit tartalmaz, így azt sem, hogy milyen hatást vált ki.

Munkatársunktól
2023. 01. 18. 7:20
null
white crystals drugs in plastic bag Fotó: Aleksandr Shyripa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen megnőtt a külföldről behozott dizájnerdrogok száma, rohamos terjedésükkel már a rendőrség is nehezen tud lépést tartani – hívta fel a figyelmet lapunknak nyilatkozva Fodor Miklós, miután kiderült: a kelenföldi rendőrgyilkos is elmeborulást okozó pszichoaktív drogot, úgynevezett kristályt fogyasztott. 

Az igazságügyi elme- és drogszakértő tájékoztatása szerint a szintetikus drogok vagy más néven dizájnerdrogok a klasszikus illegális kábítószerek (marihuána, heroin, kokain stb.) módosított változatai, amelyeket abból a célból hoztak létre, hogy elkerüljék az illegálisként való besorolást. Ezek a mesterséges vagy vegyi anyagokból készült új szerek átmenetileg ugyanis nem szerepelnek az illegális drogok listáján, így a terjesztői jogi értelemben nem követnek el törvényszegést. 

Általában három-négy hónap múlva a rendőrség azonban illegálissá nyilvánítja azokat, ezért a törvény kicselezése érdekében újabb módosított változatot hoznak létre – magyarázta Fodor Miklós. Mint mondta, a forgalomban lévő dizájnerdrogok fajtáinak száma háromezer fölött van, a leginkább viszont azok forognak a pia­con, amelyekre még nem csapott le a rendőrség. Beszélt arról is, hogy a hatóságok manapság olyan gyorsteszttel rendelkeznek, amellyel körülbelül kétszázféle drogot azonnal képesek kimutatni. A lebukás veszélye viszont azért nagy, mivel mindenki telefonon rendeli a drogokat, s így könnyen ellenőrizhető, hogy ki honnan jutott hozzá. Mint kiderült, a magyar pia­cot kétfajta szintetikusdrog-csoport uralja. 

Az egyik fő csoport fürdősók néven ismert, amely a serkentőhatással bíró szintetikus amfetamin- és katinonféle szereket takarja. Ide sorolhatók a Kati, a Gina, a Zsuzsi, a kerá vagy a kristály fantázianevekkel illetett szerek. A másik népszerű dizájnerdrog pedig a szintetikus marihuána – drogfogyasztói szlengben herbál –, amely a nevével ellentétben viszont egyáltalán nem olyan, mint a cannabis, hanem különböző füvekből és fűszerekből álló keverék, amelyet a THC-re hasonlító (a marihuánában található tudatmódosító összetevő) vegyszerrel permeteznek be. 

Elmondása szerint a kristályt főleg Szlovákiában gyártják, és óriási mennyiségben csempészik át Magyarországra. Ezt a drogot nagyon sokan fogyasztják, mivel könnyen hozzáférhető és a klasszikus kábítószerekhez képest jóval olcsóbb is – tájékoztatott a drogszakértő, majd a szintetikus drogok káros hatásait ismertette.

Fodor Miklós kiemelte: ezeknek a szereknek a veszélyessége abban rejlik, hogy nem lehet tudni, hogy mit tartalmaz, sőt az adott termék összetevőit legtöbbször az eladó sem ismeri. Az viszont biztos, hogy a szintetikus drogot fogyasztó bármely pillanatban „bekattanhat”. 

Az elmére gyakorolt hatásai mellett pedig a testet is rombolja, egyebek mellett olyan kísérő tüneteket produkálva, mint a fejfájás, az ájulás, a hányás, a fokozott izzadás, a láz vagy az epilepsziás roham. Hosszú távú hatásait nézve pedig – attól függően, melyik szervrendszerben halmozódik fel – még több kárt okoz – mutatott rá a szakember.

Borítókép: A folyton újuló kábítószerek már pár ezer forintért is kaphatók (Fotó: 123RF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.