Élő közvetítés
Magyarország
ÉLŐ
Svájc

Egyszerre több vírus is fertőzhet a szakértő szerint, most oda kell figyelni

A téli járványhelyzet azért is okozhat gondot, mert a három vírus korai tüneteit, a lázat, orrdugulást, köhögést, gyengeséget, fej- és torokfájást nagyon nehéz megkülönböztetni, és – ami még jobban bonyolítja a helyzetet – a fertőzöttek jelentős része nem fordul orvoshoz, ha enyhe tünetei vannak – részletezte a vírusszakértő, Rusvai Miklós.

Magyar Nemzet
Forrás: Index2023. 01. 29. 18:23
AUSTRIA-HEALTH-VIRUS-EPIDEMIC Fotó: HELMUT FOHRINGER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb tél, újabb járványidőszak, és bár gondolhatnánk, hogy ha az elmúlt néhány koronavírussal átitatott évet sikeresen túléltük, akkor a továbbiak már igazán nem jelenthetnek gondot, nem biztos, hogy indokolt a magabiztosság. Rusvai Miklós legalábbis arra figyelmeztet, hogy a téli járványidőszakban sem árt különös tekintettel lenni az egészségünkre, ugyanis 

nem lehet kizárni, hogy egyszerre fertőződünk meg a koronavírus valamely variánsával, emellett pedig influenzával és náthával.

Néhány nappal ezelőtt a Nemzeti Népegészségügyi Központ arról tájékoztatott, hogy megint egyre többen fordultak orvoshoz légúti fertőzéses tünetek miatt. Ez pontosan azt jelenti, hogy január 16–22. között 185 400-an mentek orvoshoz ilyen panaszokkal, ami 14 800-zal több az azt megelőző heti esetszámhoz képest. Közülük 23 800 embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést: 35 százalékuk gyerek, 31,1 százalék 15–34 éves, 23,1 százalék 35–59 éves, 10,8 százalék pedig 60 éven felüli.

Rusvai Mikós rámutatott, hogy a téli járványhelyzet azért is gondot okozhat, mert a három vírus korai tüneteit, a lázat, orrdugulást, köhögést, gyengeséget, fej- és torokfájást nagyon nehéz megkülönböztetni, és – ami még jobban bonyolítja a helyzetet – a fertőzöttek jelentős része nem fordul orvoshoz, ha enyhe tünetei vannak. Hozzátette, hogy a korábbi évek adataihoz képest idén nem nőtt az influenzások száma, az azonban, hogy az év ezen szakára jellemző légúti megbetegedésekhez társulhat a koronavírus, azt az érzetet keltheti, hogy emelkedett a megbetegedések száma.

Rusvai Miklós az Indexnek arról is beszélt, nem zárható ki az sem, hogy egy beteg egyszerre több vírussal is megfertőződik, amint az sem, hogy egyik megbetegedésből a másikba essen át valaki. A vírusszakértő megjegyezte, hogy egyelőre nincs olyan információja, hogy ez megtörtént volna valakivel idehaza. 

A borítókép illusztráció. (Fotó: Europress/Helmut Fohringer)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.