Elégedetlenség uralkodik az EU-ban, megélhetési gondokkal küzdenek a lakosok

Az Eurobarometer felmérése szerint az európaiak 46 százaléka úgy érzi, hogy csökkent az életszínvonala, míg 39 százalék szerint idén tovább fog romlani az anyagi helyzete.

Magyar Nemzet
Forrás: alapjogokert.hu2023. 01. 13. 17:00
Inflation in Germany rises to 10.4 percent
epa10281158 Shoppers buy fruits at a weekly market in Berlin, Germany, 02 November 2a022. According to the Federal Statistical Office of Germany, the harmonized index of consumer prices (HICP) was at 11.6 percent in October 2022 and the inflation rate forecasted to be 10.4 percent in October. EPA/FILIP SINGER Fotó: FILIP SINGER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa a veszélyek korába lépett, amit közvélemény-kutatások szerint az uniós polgárok is egyre jobban megéreznek

– ez derül ki az Európai Parlament által csütörtök reggel közzétett Eurobarometer-felmérésből, melyre az Alapjogokért Központ hívja fel a figyelmet. A Szánthó Miklós vezette központ honlapján olvasható beszámoló szerint az EP által megrendelt közvélemény-kutatás – amely több mint 26 ezer személyes interjún alapul – eredményei teljes mértékben egybevágnak a magyar Századvég Európa-projekt keretében végzett felmérésével. 

A kutatásból kiderül, hogy az európai polgárok aggódnak a háború esetleges kiterjedése és a megélhetési költségek emelkedése miatt.

A háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta gyorsuló infláció, különösen a drasztikus energiaár-emelkedés révén az Európai Unió polgárainak legnagyobb problémájává a biztos egzisztencia lépett elő, ugyanis a válaszadók 45 százaléka szerint „némi” vagy „jelentős” nehézséget okoz számára a megélhetés. Az európaiak 46 százaléka úgy érzi, hogy csökkent az életszínvonala, míg 39 százalék szerint idén tovább fog romlani az anyagi helyzete. A felmérésben részt vevők 56 százaléka elégedetlen az életszínvonal védelmére hozott uniós intézkedésekkel, 93 százalékuk aggódik a megélhetési válság miatt, míg 82 százalékuk a szegénység és a társadalmi kirekesztés miatt nyugtalankodik. 

Az Alapjogokért Központ szerint a brüsszeli elit háborúval kapcsolatos politikáját is komoly kritika érte az uniós polgárok részéről, ugyanis 81 százalék jelezte, hogy aggódik az ukrajnai háború lehetséges eszkalációja miatt. A nyugati fegyverszállítások és harcias nyilatkozatok tükrében pedig figyelemre méltó, hogy a megkérdezettek közel háromnegyede aggódik egy „nukleáris incidens kockázata” miatt. 

A felmérés továbbá görbe tükröt tart az Európai Unió korrupciós botrányba keveredő balliberális politikusai elé is, hiszen az EU-ról pozitív képet alkotók aránya a májusi 52 százalékról novemberre 47 százalékra esett vissza.

Miközben a válaszadók több mint fele (51 százalék) szerint az EU-ban rossz irányba haladnak a dolgok, és csak alig egyharmaduk szerint jó az irány.

Borítókép: Vásárlók Berlinben. Illusztráció. Fotó: (EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.