Elhunyt Schmidt Egon ornitológus

A Kossuth-díjas író súlyos betegség után, 91 éves korában halt meg.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2023. 01. 31. 12:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos betegség után elhunyt Schmidt Egon ornitológus, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tiszteletbeli elnöke. A egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelő Kossuth-díjas író 91 éves volt.

Schmidt Egon életével példát mutatott természetszeretetből, emberségből, személyiségével természetvédők generációinak nyújtott inspirációt – írta közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Facebook-oldalán.

Schmidt Egon az MME alapító tagja volt, de még az alakulást előkészítő bizottságban is tevékenykedett. Ezután a Madárgyűrűző és Vonuláskutató Szakosztály elnöke, a Budapesti Helyi Csoport elnöke, majd az MME alelnöke lett. Az MME 2012-ben választotta meg tiszteletbeli elnökének.

Közel 100 könyvének és több mint 3500 ismereterjesztő írásának hatására generációk szerették meg a madarakat és a természetet. Írói munkásságáért 2009-ben Kossuth-díjat kapott. Rádióműsorain keresztül szintén százezrekhez juttatta el a természet szeretetét és ismeretét. A Magyar Rádió heti Oxigén című műsorát 17 évig készítette madárhangokkal színesített anyagaival. 

Ornitológusként elsősorban a baglyok táplálkozásának vizsgálatával és a fülemülékkel, kékbegyekkel foglakozott, majd ezek nemzetközileg is elismert szakértője lett. 1954-től a Fővárosi Állat- és Növénykertnél, később a Magyar Madártani Intézetnél dolgozott, ahol a többi között a Madárgyűrűző Központot vezette.

Borítókép: Schmidt Egon ornitológus, Kossuth-díjas író (Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Facebook-oldala)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.