időjárás 17°C Klaudia 2023. március 20.
logo

Elhunyt Schmidt Egon ornitológus

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook
2023.01.31. 12:07 2023.01.31. 12:23
Elhunyt Schmidt Egon ornitológus

Súlyos betegség után elhunyt Schmidt Egon ornitológus, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tiszteletbeli elnöke. A egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelő Kossuth-díjas író 91 éves volt.

Schmidt Egon életével példát mutatott természetszeretetből, emberségből, személyiségével természetvédők generációinak nyújtott inspirációt – írta közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Facebook-oldalán.

Schmidt Egon az MME alapító tagja volt, de még az alakulást előkészítő bizottságban is tevékenykedett. Ezután a Madárgyűrűző és Vonuláskutató Szakosztály elnöke, a Budapesti Helyi Csoport elnöke, majd az MME alelnöke lett. Az MME 2012-ben választotta meg tiszteletbeli elnökének.

Közel 100 könyvének és több mint 3500 ismereterjesztő írásának hatására generációk szerették meg a madarakat és a természetet. Írói munkásságáért 2009-ben Kossuth-díjat kapott. Rádióműsorain keresztül szintén százezrekhez juttatta el a természet szeretetét és ismeretét. A Magyar Rádió heti Oxigén című műsorát 17 évig készítette madárhangokkal színesített anyagaival. 

Ornitológusként elsősorban a baglyok táplálkozásának vizsgálatával és a fülemülékkel, kékbegyekkel foglakozott, majd ezek nemzetközileg is elismert szakértője lett. 1954-től a Fővárosi Állat- és Növénykertnél, később a Magyar Madártani Intézetnél dolgozott, ahol a többi között a Madárgyűrűző Központot vezette.

Kis királyka

Gyerekkorában vetési varjúval fürdött a folyóban, és állatkoponyákat főzött ki.

Borítókép: Schmidt Egon ornitológus, Kossuth-díjas író (Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Facebook-oldala)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.