Hárommillió embernek nagyon nem mindegy, hogy pontosan milyen napra esik február 1-je

A tavalyi évre vásárolt évesvignetta-mennyiség 56 százalékát még nem vették meg a közlekedők.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 30. 9:08
null
Budaörs, 2019. október 1. Az M1-es és M7-es autópálya fõvárosból kivezetõ szakaszának mindhárom sávjában araszolnak a gépjármûvek átmeneti forgalmi akadály miatt. Balra autók sora tart Budapest felé. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden éjfélkor lejárnak a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák, szerdától már csak a 2023-as úthasználati jogosultság birtokában lehet a díjköteles utakon közlekedni, ellenkező esetben pótdíjat kell az autósnak fizetnie.

Az autópálya-használatához szükséges e-matricát még azelőtt kell megvásárolni, hogy a díjköteles útra hajtanánk, azonban ha a felhajtást követő 60 percen belül észrevesszük, hogy e-matrica nélkül használjuk az adott utat, még megvásárolhatjuk az arra szóló jogosultságot, elkerülve a pótdíjfizetést.

 Az E-autópályamatrica.hu oldalon arra is felhívják a figyelmet, hogy érdemes a kellemetlenségek elkerülése érdekében vásárláskor, még a fizetés előtt ellenőriznünk a megadott rendszámot, felségjelet, járműkategóriát és az érvényességi időt.

Személygépkocsik és kishaszongépjárművek esetén (D1, D2 kategória) a büntetés 18 750 forint, 60 napon túli fizetésnél 74 970 forint. Buszoknál 84 330 forint az alapbírság és 60 napon túl 337 290 forint fizetendő. Pótdíjkülönbözetet kell leróni, ha a gépjárműre a szükségesnél alacsonyabb díjkategóriás jogosultságot vásároltak. A személygépkocsik pótdíjkülönbözete 9 440 forint, 60 napon túl 37 800 forint.

Az idén megváltott éves országos és megyei jogosultságok 2024. január 31-ig érvényesek – írta az MTI az E-autópályamatrica.hu oldal információi alapján.

Több mint 3 millió tavalyi éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le

A hónap utolsó napjáig kell megújítani a mentességeket, így a kedvezményeket is – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) is a közleményében. Megjegyzik, hogy a tapasztalataik szerint az új éves autópálya-matricák beszerzését sokan hagyják az utolsó pillanatra, tavaly január 31-ig körülbelül 1,5 millió darab 2022-es éves – országos és megyei – pályamatricát vásároltak, aminek mintegy 13 százalékát, mintegy 190 ezer darabot a hónap utolsó két napján vettek meg a közlekedők.

Ismertették továbbá, hogy a 2023-as éves országos és megyei matricákból 2023. január 29-ig kicsivel több, mint 1,3 millió darab fogyott, ami a 2022-es évesmatrica-mennyiségnek kevesebb, mint a fele. Ez azt is jelenti, hogy 

a tavalyi évre vásárolt évesvignetta-mennyiség 56 százalékát még nem vették meg a közlekedők.

A szolgáltató autópálya-matrica vásárlásához saját Nemzetiútdíj.hu oldalát ajánlja, ahol a vignettát kényelmi díj nélkül lehet beszerezni, és a vásárlást igazoló bizonylatot, nyugtázó értesítést sem kell megőrizni a matrica érvényességének lejárta után két évig. A nemrégiben megújult, mobilra optimalizált oldalon az e-matrica könnyen és gyorsan beszerezhető, és a folyamat során kategóriaválasztó is segíti a vásárlót a járműre érvényes díjkategória eldöntésében. 

Borítókép: az M1-es és M7-es autópálya fővárosból kivezető szakaszának mindhárom sávjában araszolnak a gépjárművek átmeneti forgalmi akadály miatt. Balra autók sora tart Budapest felé (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.