Hószállingózással folytatódhat a nap, hajnalra megérkezik a fagy is

Néhol előfordulhat hószállingózás ma estétől, de több felé várható szitáló eső is, éjszaka pedig igazi télies idő várható, néhol mínusz 5 Celsius-fokkal. Fronthatás ugyan továbbra sincs, de az ízületi bántalmakkal küszködőknek érdemes alaposan átmozgatni a testüket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 26. 15:57
null
Nyíregyháza, 2021. január 13. Hóeltakarító munkagépek a nyíregyházi Északi körúton 2021. január 13-án. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma estig felhős vagy borult, párás időre számíthatunk: helyenként – kivált az északi északkeleti területeken – akár hószállingózás, havas eső vagy eső szitálás is előfordulhat majd. A keleties irányú szél mérsékelt marad, a hőmérséklet pedig többnyire 0 és 5 Celsius-fok közé esik majd. Késő estére azonban 0 és –5 Celsius-fok közé hűl le a levegő a Met.hu előrejelzése alapján. 

A frontmentes, télies időjárás és a légköri változások nem befolyásolják különösebben szervezetünk működését, azonban a hajnali fagy és a párás levegő az ízületi betegségekben szenvedők fájdalmát erősítheti. 

A krónikus légúti betegek panaszai és tünetei szintén felerősödhetnek a párás levegő hatására, de a légúti fertőzéssel járó megbetegedések terjedésének is kedvez. A felhős idő negatív hatással lehet hangulatunkra, közérzetünkre, jellemző lehet a fáradékonyság, levertség – tájékoztatott a Köpönyeg. 

Lassan eltűnik a belvíz, sok a kártevő

Bár az Alföldön egyelőre még nagy területen áll a víz a földeken, az eddigieknél hidegebb, nagyrészt száraz, gyakran szeles időben a belvízfoltok lassan csökkenni kezdenek. A múlt hét eleje óta az ország délnyugati-északkeleti sávjában nagy területen 50-90 milliméternyi csapadék hullott le, Miskolc térségében csak a múlt héten annyi, mint tavaly az év első négy hónapjában összesen. 

Az elmúlt 30 és az elmúlt 90 nap is országszerte csapadékosabb volt a sokéves átlagnál, ez alól csak Sopron térsége kivétel.

A hőmérséklet a múlt hét második felében több fokkal visszaesett, de még így is az ilyenkor megszokott értékek fölött alakult. Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, bár az Alföldön nagy foltokban áll a víz a vetésekben, ami az elmúlt időszak magas, 4 Celsius-fokot meghaladó napi átlaghőmérsékletei mellett kimondottan káros. 

A tartósan enyhe idő belvíz nélkül sem tett jót a növényeknek, megzavarta a vegetációs ciklusukat, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkultak.

A túl enyhe idő miatt a mogyoró virágzása már az északkeleti országrészben is megkezdődött. Az elemzés szerint a folytatásban az eddiginél hidegebb, nagyrészt száraz, gyakran szeles idő valószínű, így lassan eltűnik a belvíz.

Jelentősebb csapadék nem várható. Hétfőig éjszakánként országszerte fagypont alá hűl le a levegő, de erős fagyokra nem kell számítani, mínusz 1 és mínusz 5 Celsius-fok közötti értékek lesznek a jellemzők, napközben pedig 0 és plusz 5 Celsius-fok közé emelkedik a hőmérséklet. Keddtől kis mértékben melegszik az idő – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzése alapján.

Borítókép: Illusztráció – Hóeltakarító munkagépek a nyíregyházi Északi körúton 2021. január 13-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.