Orbán Balázs: Év végére egy számjegyűre kell csökkenteni az inflációt

– Víziók nélkül nem lehet egy ország politikáját meghatározni, de vannak napi szintű kihívások, amelyekre rövid távú megoldásokat kell találni – mondta el az ATV-ben tegnap este Orbán Balázs. A miniszterelnök politikai igazgatója szerinte az ársapkák biztonságot adnak, de a kormányfő feladatszabása alapján év végére tíz százalék alá kell csökkentetni az inflációt.

Forrás: atv.hu2023. 01. 19. 8:54
null
20201221 Budapest Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Fotó: Teknős Miklós TM Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország jelenleg a közepesen fejlett és fejlett országok között van valahol, és a szakirodalom szerint létezik olyan csapdahelyzet, amikor egy ország nem tud ennél feljebb törni; a kormány ezt szeretné elkerülni – közölte tegnap este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Orbán Balázs. 

Szerinte az elmúlt száz év adatai alapján 

most vagyunk legközelebb a nyugat-európai fejlettségi szinthez. 

Mint mondta, 2010-ben 66 százalékon álltunk, ez most 76-77 százalék, mögöttünk van például Szlovákia, és Lengyelországgal is fej-fej mellett haladunk. – Úgy néz ki, Közép-Európa jön föl – fogalmazott.

– Víziók, tervek nélkül nem lehet egy ország politikáját meghatározni, de vannak napi szintű kihívások, amelyekre rövid távú megoldásokat kell találni – mondta Orbán Balázs. Mint mondta, 

fel kell készülni nagyon nehéz helyzetekre is, hiszen a szomszédban háború zajlik.

Példaként említette a rezsicsökkentés védelmét és az elfogadott költségvetést, amelynek keretében, mint fogalmazott, a nagy célok elérése biztosított.

Arra a felvetésre, hogy az EU-ban Magyarországon a legmagasabb az infláció, a miniszterelnök politikai igazgatója úgy reagált: 

Orbán Viktor ezzel kapcsolatban is adott egy feladatszabást a kormány tagjainak, és egy kérést fogalmazott meg a jegybankelnök felé, hogy az inflációt ez év végéig újra egy számjegyűvé kell tenni.

Szerinte ezért korlátozták például egyes termékek árát. 

Orbán Balázs azt mondta: ha az emberek látják, hogy egyes termékeket ársapka véd, ez egy olyan biztonságot ad, amit ő nem szívesen cserélne el.

Mint mondta, az élelmiszeripar és az ellátási láncok megerősítése kulcsfontosságú, mert magas az importkiszolgáltatottság. – A kormány az uniós források egy részét is átcsoportosította erre a területre, hogy az agrárágazat, élelmiszeripar területén szükséges fejlesztéseket végre lehessen hajtani – tette hozzá.

Matolcsy György felvetéseivel kapcsolatban azt mondta: nyitottak a javaslatokra, és megértik, hogy az infláció miatt frusztráltan nyilatkozik a jegybank, mert az infláció kezelése elsődlegesen az MNB feladata – ezért hatalmas nyomás van rajta.

A pedagógusbérek emeléséről azt mondta, az unió felvetése volt, hogy adnak erre pénzt, a magyar kormány ezt elfogadta. Megismételte, a kormány a következő években is 10-10 százalékos emelést tud adni, ehhez jönne hozzá a brüsszeli forrásból biztosított rész. 

– A pedagógusbér-emelésre fordítandó összeg a GDP 3-4 százaléka, ezt elő kell teremtenie a költségvetésnek – jelezte Orbán Balázs. Felidézte: 2010-ben a tanárokkal kezdték a béremelést, akkor 50 százalékkal növekedett a fizetésük, most újra megjelent az emelésre vonatkozó igény, ami a kormány szerint is jogos. 

Az Erasmus-üggyel kapcsolatban Orbán Balázs azt mondta: 

ez nem jogállami eljárás, hanem nyílt hatalmi zsarolás,

a korábbi tárgyalási fordulót lezárták, ezért felháborító, hogy Brüsszel a magyar diákokon próbálja meg elverni a port. Orbán Balázs hangsúlyozta: a megállapodás elérése a kormány számára kulcsfontosságú.

– Addig is, amíg megállapodás születik, azt tudjuk mondani a magyar diákoknak, hogy őket semmilyen hátrány nem éri – tette világossá a miniszterelnök politikai igazgatója.

Borítókép: Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.