Orbán Viktor: Megvédjük a magyarországi településeket

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a karmelita kolostorban egyeztetett Szita Károllyal, Kaposvár polgármesterével, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével – tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 26. 12:50
ORBÁN Viktor; SZITA Károly
Orbán Viktor a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével tárgyalt Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megbeszélésen elhangzott, hogy a veszélyek korába léptünk; az ukrajnai háború, az elhibázott brüsszeli szankciók és az energiaválság miatt sok magyarországi település nehéz helyzetbe került.

A kormány célja, hogy megvédje a városainkban élő embereket, a nyugdíjasokat, a családokat, a rezsicsökkentést és a munkahelyeket. Orbán Viktor és Szita Károly továbbá áttekintette, hogy az állam milyen segítséget tud adni a nehéz helyzetbe került településeknek.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke lapunknak elmondta, a személyes találkozón Orbán Viktor miniszterelnök arról érdeklődött, hogy milyen problémákkal küzdenek mostanság a nagyvárosok, és mik azok a nehézségek, amelyeket az elhibázott brüsszeli szankciók miatt kialakult energiaválság okozott a településeknek.

Az egyeztetésen, rögtön az elején két dolgot megköszöntem, egyrészt azt, hogy a lakóink számára a rezsicsökkentést megőrizte. Elmehetett volna a kormány más irányba is, de a rezsicsökkentett árakat az állam finanszírozza azért, hogy a városaink polgárainak kisebbek legyenek a terhei. Köszönetemet fejeztem ki továbbá a nagyvárosi önkormányzatoknak is megítélt rezsitámogatásokért

– emelte ki Szita Károly. A politikus elmondta: tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt a nagyvárosok működési nehézségéről, arról, hogy az elhibázott brüsszeli szankciók miatt kialakult energiaválság következtében jelentősen növekedtek a rezsiköltségek.

Felvetette a kormányfőnek, hogy ha az energiaárak nem konszolidálódnak, akkor a kormány tekintse át, mit tud tenni annak érdekében, hogy a nagyvárosok meg tudják őrizni működőképességüket, és el tudják látni feladataikat.

Mint Szita Károly megjegyezte, az intézmények működtetése mellett a közszolgáltatások ellátása jelent nagy kihívást.

A találkozón szó esett arról is, hogy az energiaválság miatt a nagyvárosokban nem nőtt a munkanélküliség.

A vállalkozókat szerencsére megsegíti a kormány, amely óriási gazdaságmentő csomagokat jelentett be. S a gazdaságfejlesztés sem áll le, amelynek pozitív hatásai vannak

– fűzte hozzá Szita Károly. Felmerült a találkozón az is, hogy egy olyan munkacsoportra lenne szükség, amely áttekinti a nagyvárosok agglomerációs kihívásait, és kezeli a várostérségeket, ami országos feladat. Ehhez egységes térségfejlesztésre lehet szükség.

Borítókép: Orbán Viktor a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével tárgyalt (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.