Pártot alapít az EP-választásokra Márki-Zay Péter

A baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje elmondta, Gyurcsány már a kezdetektől fékezte és bojkottálta a közös munkát.

Magyar Nemzet
2023. 01. 06. 10:05
null
20211017 Budapest Márki-Zay Péter (képen), Hódmezővásárhely polgármesterének, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének előválasztás eredményvárója az Anker közben. Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai parlamenti választáson egy új párttal fogja magát megméretni, és ez a párt már bejegyzés alatt áll – jelentette be az Indexnek Márki-Zay Péter. A baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje azt egyelőre nem kívánta elárulni, hogy milyen néven fog megalakulni a politikai formáció. „Csupán annyit mondok, hogy az Európai Néppárttal kívánunk szorosabban együttműködni.”

 

Márki-Zay szerint ellenállásra van szükség

A hódmezővásárhelyi polgármester  szerint a tavaly tavaszi választások bebizonyították, hogy Orbán Viktor rendszerét Orbán szabályai szerint immár nem lehet leváltani. „Úgy gondolom, hogy tavasszal ennél többet nem tudtunk volna kihozni ebből a stratégiából” – utalt Márki-Zay Péter az ellenzéki összefogásra, ami a választások előtt is recsegett-ropogott. 

A politikus elmondta, Gyurcsány Ferenc már a kezdetektől fékezte és bojkottálta a közös munkát. 

„Ha Dobrev Klára lett volna a közös kormányfőjelölt, nagyon értékes szavazatokat veszítettünk volna, például a budai választókörzetekben” – jelentette ki Márki-Zay, aki továbbra sem bánta meg, hogy a Kétfarkú Kutya pártnak listás helyet ajánlott, cserébe azért, ha nem külön indulnak. Szerinte ha Kovács Gergelyék is csatlakoztak volna az ellenzéki összefogáshoz, ma nekik is lenne képviselőjük a parlamentben, a Fidesznek pedig nem lenne kétharmada.

A balliberális polgármester szerint az egypárti árnyékkormány csak politikai pótcselekvés, demokratikus választások hiányában ma ismét egy ellenzéki kerekasztalra lenne szükség, ahol a teljes magyar rendszerellenzék együtt követeli az alkotmány, a választási rendszer és a médiaviszonyok megváltoztatását – akár bojkottal is  „Egy egypárti diktatúrában nem parlamenti ellenzékre, hanem ellenállásra van szükség” – emelte ki Márki-Zay Péter.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.