időjárás 17°C Klaudia 2023. március 20.
logo

Szijjártó Péter: Rekordok dőltek meg Magyarországon a világgazdaság tavalyi fekete évében

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.27. 12:50 2023.01.27. 12:55
Szijjártó Péter: Rekordok dőltek meg Magyarországon a világgazdaság tavalyi fekete évében

Magyarország számára hatalmas lehetőséget jelent a Türk Befektetési Alap, ez nagyban hozzájárulhat a részt vevő országok közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködés erősítéséhez, új beruházásokat indukálhat – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután tárgyalt a Türk Befektetési Alap elnökével, Bagdad Amrejevvel.

Az elmúlt időszakban megnőtt Közép-Ázsia jelentősége, egyebek mellett az európai energiaválság miatt, ugyanis itt jelentős energiaforrások találhatók, de a térség egyébként is komoly növekedési potenciállal rendelkezik – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Türk Befektetési Alap elnökével, Bagdad Amrejevvel tartott közös budapesti sajtótájékoztatóján. Kiemelte:

Magyarország már eddig is sokat profitált az együttműködésből, az elmúlt időszak eseményei ráadásul azt mutatták, hogy a nemzetközi politikában a szűklátókörűség sok elvesztegetett lehetőséggel jár.

A külügyminiszter úgy vélekedett: hazánk óriási lehetőségek előtt áll a Türk Befektetési Alap létrehozásával, miután az utóbbi tíz évben már két és félszeresére, mintegy 4,5 milliárd dollárra nőtt a kereskedelmi forgalom a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) tagállamaival.

Úgy gondoljuk, hogy ez a befektetési alap hozzá fog járulni a TÁSZ-hoz tartozó országok gazdasági potenciáljának jobb kihasználásához, a kereskedelmi és gazdasági együttműködés erősítéséhez, illetve újabb beruházások létrehozását teszi majd lehetővé

– mondta Szijjártó Péter. Hangsúlyozta: a kormány nagy erőkkel dolgozik a beruházások ösztönzésén, hiszen ez a módja a munkahelyteremtésnek, a teljes foglalkoztatás fenntartásának és az Európára leselkedő recessziós veszély elkerülésének. A magyar gazdasági válságkezelési modell lényege, hogy megduplázott erővel kell ösztönözni a beruházásokat, amikor a világgazdaság rossz állapotba kerül vagy rossz irányba halad – húzta alá a külügyminiszter.

Ebben az esetben a beruházásokkal nem pusztán át lehet hidalni a nehézségeket, hanem erőt lehet nyerni a gazdaság újraindulásakor kialakuló versenyben

– szögezte le a tárcavezető. Példaként hozta fel, hogy 

a világgazdaság tavalyi fekete évében Magyarországon megdőlt a beruházások, az exportteljesítmény és a foglalkoztatás rekordja is.

A miniszter jó hírként említette, hogy Magyarország nagykövetséget nyitott minden türk államban, és a szervezet országai közül utolsóként Üzbegisztán is bejelentette, hogy diplomáciai képviseletet hoz létre Budapesten. Üdvözölte, hogy Budapesten jött létre a TÁSZ európai képviselete és aszálymegelőzési intézete. Utóbbi lehetőséget ad a magyar vízügyi technológiák exportjára a vízhiánnyal küzdő közép-ázsiai országok számára – mutatott rá a tárcavezető.

Szijjártó Péter felidézte, hogy bár nagy viták folytak a kormány keleti nyitási stratégiájáról, az sikeresnek bizonyult:

Sok bírálat hangzott el akkor ezzel kapcsolatban. Sokan nagyképű lesajnálással vették tudomásul, hogy Magyarország két lábon kíván állni. Aztán persze később fordult a kocka, hiszen eljött az a pont, amikor a keleti vállalatok pénzügyi, technológiai szempontból is beérték a nyugati versenytársaikat.

Szijjártó Péter végül átadta Bagdad Amrejevnek a Magyar Érdemrend középkeresztjét a Türk Államok Szervezetének főtitkáraként végzett munkájának elismeréseként.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.