A napsütés ellenére is dermesztő hidegre számíthatunk

Késő estére mínusz kilenc fokig hűlhet a levegő.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MET2023. 02. 05. 9:44
null
Nyíregyháza, 2022. január 9. Gyerekek szánkóznak Nyíregyházán, a jósavárosi Robinson-dombon 2022. január 9-én. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább néhány órára mindenütt kisüthet a nap, főként a Dunától keletre számíthatunk felhőkre. Csapadék nem valószínű – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az északi szél nagy területen megélénkül, a Dunántúlon és az Alföldön meg is erősödik.

Északkeleten a hóval borított tájakon az élénk, erős szél még hordhatja a havat. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 0 fok körül valószínű. Késő estére mínusz 9 és mínusz 1 fok közé hűl le a levegő.

Forrás: Met.hu

Orvosmeteorológia

Gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket, mely különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket. Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességünk is romolhat. Ennek köszönhetően sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A szív- és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet. Náluk jellemzően vérnyomás-ingadozás, szédülékenység alakulhat ki –írja a Köpönyeg.

A Kab-hegyen óránként csaknem 130 kilométeres szélsebességet mértek

Új országos napi szélrekord született szombaton: a Kab-hegyen óránként csaknem 130 kilométeres sebességet mértek – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán vasárnap.

Azt írták, szombaton nem sok helyen fordultak elő viharosnál gyengébb széllökések, sőt erősen viharosakat - azaz óránként 90 kilométert meghaladókat - is szép számmal mértek.

A legerősebb széllökést - 129,6 kilométer/órásat - a Kab-hegyen mérték, ezzel ez lett az új országos napi rekord, megelőzve az eddigi csúcstartó János-hegyet, ahol 2020-ban 124 kilométer/órát mértek.

A bejegyzéshez készített infografika szerint szombaton a második legerősebb szelet a sármelléki repülőtéren mérték, 117 kilométer/órával, a harmadik a siófoki kikötőben mért 116,6 kilométer/óra volt. Érdekesség, hogy a tíz legnagyobb szelet mérő állomás listáján a sármelléki repülőtér még egyszer szerepel, a déli műszer 108,4 kilométer/órát rögzített szombaton. A tízes listán a tizedik legnagyobb szelet pedig Siófokon mérték, 107,3 kilométer/órát.

A metorológiai szolgálat bejegyzésében közölte azt is, hogy a szombatihoz képest vasárnap már lényegesen gyengébb lesz a szél, de azért élénk, erős széllökésekre készülni kell, ami tovább rontja a hőérzetet.

Borítókép: Gyerekek szánkóznak Nyíregyházán, a jósavárosi Robinson-dombon 2022. január 9-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.