Elfogadták a budavári jobboldali javaslatokkal kiegészített költségvetést

V. Naszályi Márta párbeszédes polgármester is belátta, hogy konszenzus nélkül veszélybe került volna az I. kerület költségvetése, ezért kénytelen volt befogadni a Fidesz és a független képviselők általi jelentős módosításokat tartalmazó költségvetési javaslatot, amellyel közel egymilliárd forint tartalékot képzett az önkormányzat.

2023. 02. 26. 6:50
null
20211206 budapest varoshaza vizsgalobizottsagi ules havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A módosítócsomagunkkal egy új szemléletet akartunk átvinni a költségvetésbe, ami szöges ellentéte a polgármester korábbi elképzeléseinek. Az eredeti költségvetés 22 millió forint általános tartalékot tartalmazott, ezzel szemben racionalizáltuk a költségeket, de úgy, hogy fejlesztésre is jusson forrás. A módosításokkal 800 millió forint tartalékot tudtunk képezni – mondta el lapunknak Gulyás Gergely Kristóf fideszes önkormányzati képviselő. Mint mondta: abszolút sikerként könyvelik el azt, hogy az I. kerületi gazdálkodás a racionalitás és a normalitás irányába mozdult el és V. Naszályi Márta polgármester is belátta, hogy az ő javaslata parttalan és a jobboldali költségvetés jobban szolgálja a kerületiek érdekeit.

A módosítás azt is tartalmazta, hogy az inflációt meghaladó mértékben emeljék meg az önkormányzati dolgozók illetményét és jövedelemarányos rezsitámogatást biztosítsanak számukra. Az elfogadott javaslat tartalmaz játszótér-felújításokat, zöldítést, közterületi felújítást, forgalomcsillapítást és a közvilágítás fejlesztését is. Átszervezik a közalapítványok működését és egy új városmarketinggel foglalkozó önkormányzati céget alapítanak, amelynek fő célja hatékony tájékoztatás és professzionális megjelenés biztosítása, ennek egyik fontos és szimbolikus eleme lesz az önkormányzat baloldali vezetése miatt megszűnt Várnegyed újság újraindítása.

A jobboldali tervezet alapjaiban szabta át a baloldali elképzeléseket, a párbeszédes polgármesternek a jobboldali túlerő miatt nem volt sok választása, és befogadta ezeket. V. Naszályi az elutasítással azt kockáztatta volna meg, hogy az I. kerület költségvetés nélkül marad. Ugyan a Fidesz–KDNP-nek önmagában nincs többsége, de két független, korábban jobbikos képviselő a Fidesszel együtt dolgozta ki a javaslatot, velük együtt már kisebbségbe került a baloldal képviselő-testületben.

A polgármester az elegánsabb megoldást választotta, befogadta a módosításokat, és a testület egyhangúlag fogadta el a költségvetést. A két jobboldali független képviselővel alkottuk meg a módosításokat, ezért egyértelmű volt, hogy meg is szavazzák majd

– mutatott rá a fideszes önkormányzati képviselő.

Utólag vádaskodik V. Naszályi Márta

Úgy tűnik, V. Naszályi Márta mégsem viselte méltón a jobboldali fölényt, a testületi ülés után közösségi oldalán vádaskodásba kezdett: a megszavazott kedvezményes lakásvásárlás lehetőségéről azt írta,  felmerül a hűtlen kezelés gyanúja, mert akad olyan képviselő, akit pozitívan érint a döntés. Az egyik kommentelő feldúlt válaszában a polgármesternek kifejtette: 

csak annyi történt, hogy a képviselők olyat szavaztak meg, ami V. Naszályinak nem tetszik.

„Nem, nem ez történt. Hanem az, hogy az Ön által számtalanszor csalással vádolt, vérig sértett, átvert, becsapott budavári bérlőket képviselve ezek a képviselők megszavaztak valamit, ami Önnek nem tetszik. A törvényt kellene betartani, polgármester asszony, és nem visszaélni pofátlanul azzal a kis hatalommal, amivel Önt a választói felruházták, és hadjáratot hirdetni a saját kerülete polgárai ellen. Egy várnegyed teljes közössége vagyunk, akikkel Ön évek óta packázik. Több száz család életét keseríti meg, a szemünkbe hazudik, uszít ellenünk” – írta az egyik lakó a polgármester vádjaira.

Borítókép: V. Naszályi Márta (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.