Fel kell kelteni a diákok kíváncsiságát

Új felfogású, gyakorlatorientált képzést hirdetett meg az ELTE Természettudományi Kara. A Z szak egyedisége abban rejlik, hogy a hallgatók az első évfolyamon nem tanulnak természettudományi tantárgyakat, hanem kommunikációs készségeket fejlesztenek és kimennek megismerni a természeti környezetet. A szakra azért is érdemes jelentkezni, mert rendkívül piacképes végzettséghez lehet vele jutni, és a tanári pályát is vonzóvá teszi.

2023. 02. 09. 18:40
Weiszburg Tamás Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan szakembereket akarunk képezni, akik átlátják és szeretik a természetet – mondta Weiszburg Tamás, az ELTE Természettudományi Karának oktatója, a Z szak konzorcium országos koordinátora. A Z generációról elnevezett, 2022-ben alapított szakon folyó képzésről elmondta: az itt megszerezhető képességek abban segítenek, hogy a diákok egyben tudják látni a megtapasztalható természetet, és ez alapján megérthessék a XXI. század környezeti, fenntarthatósági kihívásait is. A tudományok komplex gondolkodásmódját a STEAM (tudomány, technológia, mérnökség, művészet, matematika) egységének elvén közelítik meg. 

Különlegesség, hogy nem a bolognai szisztéma keretei között zajlik a képzés, hanem egy ötéves, egybefüggő rendszerű, mesterdiplomát adó szakról van szó, ami valójában a huszonöt éve jól működő, ma hároméves környezettan alapszak kiterjesztése 

– emelte ki.

Tanárképes szak

Hozzátette: a kommunikációs elemek beépítése mellett megtalálhatók a pedagógiai és pszichológiai modulok is, amivel a szak teljes mértékben tanárképessé is válik. 

Céljuk, hogy a hallgatók megszeressék a tanítást és örömüket leljék benne, de ez a szak akkor is piacképes, ha valaki nem akar elmenni tanárnak. 

– Erősen hiszünk abban, hogy a tanár nem „egynyári növény”. Akik most jelentkeznek, 2028-ban fognak végezni. Addigra minden remény szerint már megoldódnak a pedagógusok most hangoztatott problémái. Ha így lesz, nagymértékben megnő a pálya vonzereje, mivel sokan nyugdíjba mennek és rengeteg pozíció közül lehet majd választani – mondta. 

Az oktató kitért arra is, hogy a képzés mintegy hatvan százalékban gyakorlatorientált, mert az élettel szeretnék szembesíteni a diákjaikat, nem elvont tartalmakkal traktálni őket. Szerinte tudomásul kell venni, hogy ma már nem a tanár a tudás forrása, és a modern technológiai fejlettség szintjén teljesen újra kell gondolni az oktatás feladatát. Ennek érdekében hat egyetem fogott össze: Pécs, Szeged, Debrecen, Nyíregyháza, Eger és az ELTE budapesti, illetve szombathelyi intézményei. 

Kimennek a természetbe

Az oktatás tartalmáról szólva rámutatott: szokatlan egy természettudományi képzésen, hogy az első évben nem tanulnak közvetlenül ilyen tematikájú tantárgyakat, hanem helyette 

– a hét első három napján – foglalkoznak hagyományos kommunikációval, vizuális kultúrával és kommunikációval, értő olvasással, továbbá kritikai kereséssel a weben magyarul és angolul. A negyedik és ötödik napon pedig nincsenek bent az „iskolában”, hanem kimennek a természetbe és megismerik az ember által kialakított, a mai civilizációt meghatározó üzemek, intézmények folyamatait is. 

Ezekkel a hallgatók kíváncsiságát szeretnék felkelteni. Úgy vélekedett, ez a képzés a Z szak hallgatói között nagy sikert aratott, a legjobban a más egyetemről csatlakozók érezték a különbséget. Kiemelte: előszeretettel ajánlják a képzést szakváltóknak is.

Az ötéves Z szakra történő jelentkezés bemeneti kritériumaival kapcsolatban Weiszburg Tamás arról tájékoztatott, hogy szükség van két természettudományos tárgyból tett középszintű érettségi vizsgára, melyek közé tartozhat a matematika és az informatika is, az emelt szintért többletpont jár. 

Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a reáltárgyak iránt nem érdeklődőket is várják, mert akár egy jó képességű, humán beállítottságú diák is élvezheti az itt tanulást. 

Szerinte a jelentkezőknek a hét képzőhely közül a lakóhelyükhöz legközelebb esőre érdemes menniük, mert annyira piacképesnek ígérkezik ez a diploma, hogy fontos lesz a régiós beágyazódás megtartó ereje.

Tanárként a Z szakos diplomával a felső tagozatban és a szakképzésben fizikát, kémiát, biológiát és komplex természettudományt is taníthatnak. Arra is lehetőség van, hogy egy Z szakon végzett diplomás másfél év alatt teljes értékű, érettségiztető biológia-, kémia- vagy fizikatanárrá tudja továbbképeztetni magát – tájékoztatott. 

Felkészítés a szakterületre

Elmondta, a Z szak rövid ciklusú tanárképzési formáit azoknak érdemes választani, akik általános iskolában vagy a szakképzésben tanítanak természettudományi tárgyat, mert az új képzés felkészíti őket azokra a szakterületekre, ahol eddig kevesebb ismerettel rendelkeztek. Tehát ha egy biológia- vagy földrajztanár, akinek hiányosak a fizikai és kémiai ismeretei, szeretne integrált természettudományt tanítani, akkor a Z szak kompetenssé teszi erre a hiányzó tudás pótlásával – világított rá.

A rövid ciklusúak közül külön kiemelte az egy- és kétéves képzéseket, mert egy új, tavaly decemberi törvénymódosítás ezeket államilag finanszírozottá tette. 

Ez azt jelenti, hogy ha valakinek már letelt az állam által ingyenesen biztosított tizenkét félév, akkor is ingyenesen tudja elvégezni a Z szakon az egy- és kétéves mesterképzést. 

Mint mondta, ide azok jöhetnek, akiknek már van egy természettudományi tanári diplomájuk, melyhez egy új szakképesítést szerezhetnek. De erre vezet az útja annak is, aki természettudományos mesterdiplomája birtokában szeretne a közoktatáshoz csatlakozni – tudatta Weiszburg Tamás.

Emlékeztetett: a jelentkezés határideje február 15., bővebb információt a zeeszak.hu honlapon lehet olvasni.

Borítókép: Weiszburg Tamás szerint az a cél, hogy a hallgatók megszeressék a tanítást (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.