Itt vannak az első népszámlálási adatok

Magyarország lakossága 9 millió 604 ezer fő volt a népszámlálás időpontjában.

Magyar Nemzet
2023. 02. 16. 10:49
null
Gödöllõ, 2022. október 1. Egy nõ kitölti a népszámlálás online kérdõívét Gödöllõn 2022. október 1-jén. Ezen a napon megkezdõdött a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelezõ, a kérdõíveket október 16-áig interneten lehet kitölteni, majd számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekbõl nem érkezett be online kérdõív. MTI/Kovács Anikó Fotó: Kovács Anikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A népszámlálás időpontjában Magyarország lakossága 9 millió 604 ezer fő volt. Ebből 4 millió 613 ezer férfi, és 4 millió 991 ezer nő. Az aktív korúaké 6 millió 201 ezer fő, és 1 millió 955 ezer időskorú élt az országban – ismertette csütörtök délelőtt a népszámlálás első adatait Kovács Marcell, a KSH Népszámlálási és népesedési statisztikai főosztály főosztályvezetője, a KSH budapesti sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, hogy a legutóbbi két népszámlálás közötti időszakban mind a születések, mind a halálozások száma ingadozott.

A 2011-es év jelentette a mélypontot a születési statisztikában, de azóta egyre több gyerek születik. A teljes népességből 4 millió 613 ezer férfi, 4 millió 991 ezer nő, a 14 év alattiak száma 1 millió 407 ezer. Az idősödő korszerkezet miatt egyre több az elhunytak száma, az elmúlt 11 évben ez 464 ezres csökkenést okozott a lakosságszámban, ezt viszont 131 ezer bevándorló korrigálta. Tavaly október 1-jén a népesség 21 százaléka időskorú, a gyermekkorúak aránya pedig 15 százalék volt.

 

Területileg is nagy volt az eloszlás a népszámlálási adatok alapján

Mindössze Pest és Győr-Moson-Sopron vármegyében nőtt a lakosság száma. A természetes fogyás Békésben volt a legnagyobb, a legtöbben pedig Pest vármegyébe költöztek. Érdekesség, hogy bár minden településtípus esetében csökkent a lakosság, de a községekben ennek aránya kisebb volt (1,8 százalék), mint a megyei jogú városokban.

Az ország legsűrűbben lakott térsége Budapest (ahol a lakosság 18 százaléka él), a vármegyék közül pedig Pest, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron. A legkisebb Somogy vármegye népessége.

Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a népszámlálás nagy sikerrel zárult, sokan töltötték ki online a kérdőíveket, és a számlálóbiztosokat is jól fogadták. Ez volt az első teljesen elektronikus népszámlálás, ez tette lehetővé, hogy a korábbiaknál sokkal gyorsabban menjen az adatok feldolgozása. A KSH két és fél hónappal az adatfelvételi időszak vége után tette közzé az első eredményeket.

A 2011-es népszámlálási adatokban még 9 millió 938 ezer fő volt a népességszám. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Kovács Anikó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.