Jelentősen csökkent a távmunkában dolgozók száma 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint a home office-ban dolgozók száma 2022-re 96 ezer fő alá csökkent.

Magyar Nemzet
Forrás: Pénzcentrum.hu2023. 02. 28. 10:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg 2021-ben még közel 158 ezren végeztek munkát rendszeresen home office-ban, addig 2022-re számuk 96 ezer fő alá csökkent. Két éve még a dolgozók 3,5 százalékánál volt jellemző a rendszeres távmunka, tavaly már csak 2,1 százalékra – írta meg a Pénzcentrum.hu.

Az adatsorból az is kiderült, hogy 2019-hez képest még mindig jelentős a rendszeresen home office-ban dolgozók száma. 

Ugyanakkor 2022-re már leáldozni látszik ez a munkavégzési forma:

39 százalékkal esett a távmunkában dolgozók száma. 2022-ben már 96 ezer fő sem dolgozott ilyen formában, arányuk is 2,1 százalékra csökkent. 

A KSH adatsorából az derül ki, hogy arányaiban több férfi dolgozik távmunkában rendszeresen vagy alkalmanként (7, százalék), mint nő (6,9 százalék), és a fiatalabb korosztályban (25–54 év között) jellemzőbb ez a munkavégzési forma (7,9 százalék), mint az idősebbek (55–74 év közöttiek) körében (5,5 százalék). Az országos átlag ebben a mutatóban 7,3 százalék – ez több mint 341 ezer dolgozót jelent.

A legkisebb a távmunkát végzők aránya legmagasabb iskolai végzettség tekintetében az alapfokú végzettségűek körében (0,3 százalék), és a középfokú végzettségűeknél érettségi nélkül szakképesítéssel (0,4 százalék). Érdekes, hogy a végzettségük szerint középfokkal rendelkezők érettségivel szakképesítés nélkül nagyobb arányban dolgoznak távmunkából (6 százalék), mint akinek érettségije és szakképesítése is van (3,3 százalék) – ezt bizonyára a tevékenységi körük befolyásolja. A felsőfokkal rendelkezők körében kiugróan magas a rendszeresen vagy alkalmanként távmunkát végzők aránya: 18,1 százalék.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.