Jogerős: hivatali visszaélést követett el Demeter Márta

Másodfokon is elítélték az egykori képviselőnőt, a pénzbüntetését csökkentették. Demeter Márta országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd ezeket közzétette.

2023. 02. 15. 13:21
Demeter Márta
Demeter Márta Fotó: Demeter Márta Facebook-oldala Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék ma lényegében helyben hagyta a Demeter Márta ellen hivatali visszaélés miatt első fokon kiszabott ítéletet. A törvényszék annyiban módosította a Pesti Központi Kerületi Bíróság korábbi döntését, hogy a volt LMP-s képviselőre kirótt 1,8 millió forintos pénzbírságot kilencszázezer forintra csökkentette – adta hírül a Mandiner.

Demeter Márta a parlamentben
Demeter Márta a képen még országgyűlési képviselőként. Forrás: Facebook/Demeter Márta

Felidézték: a volt politikus ellen 2019-ben emelt vádat az ügyészség, amiért hamisan vádolta meg a Magyar Honvédséget, hogy az egyik katonai repülőgépén szállította haza Ciprusról Orbán Viktor miniszterelnök Flóra nevű lányát.

A vádirat szerint Demeter országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, hogy a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította.

Amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter a törvényi kötelezettségét megszegve bizalmas adatokat hozott nyilvánosságra.
Demeter Márta egyébként először írásbeli kérdéssel fordult  2018 októberében Pintér Sándor belügyminiszterhez és Benkő Tibor akkori honvédelmi miniszterhez, azt tudakolva, hogyan kerülhetett a miniszterelnök lánya a honvédség Pafosz szigetéről (sic!) Budapestre tartó Airbus A–319-es, kiképzőrepülést végző gépére.

Benkő Tibor a válaszában azonban felvilágosította Demetert, hogy a repülőn nem a miniszterelnök lánya, hanem a ciprusi ENSZ-misszióban szolgálatot teljesítő egyik százados – a kormányfő lányával azonos nevű – kétéves kislánya utazott haza az édesanyjával, mégpedig a szükséges engedélyek birtokában. Benkő azt is tudatta a képviselővel, hogy Pafosz nem egy sziget, hanem egy vegyes használatú (civil és katonai) repülőtérrel rendelkező város Ciprus szigetén.

A Fidesz az eset után hivatali visszaélés és személyes adatokkal való visszaélés miatt feljelentette Demeter Mártát, aki ellen a nyomozás után vádat emeltek.

A nyilvánvaló tévedés ellenére Demeter nem kért bocsánatot, és a bíróságon sem ismerte el bűnösségét. A volt képviselő megalapozatlannak nevezte a vádiratot, és azt állította, hogy semmilyen nyilvános adatot nem hozott nyilvánosságra, valamint nem is élt vissza képviselői jogosítványaival.

Borítókép: Demeter Márta a 2022-es országgyűlési választáson már nem jutott be a parlamentbe (Forrás: Facebook/Demeter Márta) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.