Dohányboltokban tenné csak elérhetővé az energiaitalok vásárlását a családszervezet

A kiskorúakra való veszélyességükre hivatkozva csak a nemzeti dohányboltokban tenné lehetővé az energiaitalok vásárlását a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak). A szervezet már többször felvetette a szigorítást, és úgy tűnik, az országgyűlési képviselők között is többen vannak, akik támogatják a kezdeményezést – írja a Mandiner.

Magyar Nemzet
2023. 03. 01. 19:51
null
Az energiaital fogyasztása nem korhoz kötött, így bármelyik fiatal hozzájuthat a boltokban a koffeint tartalmazó, cukros italhoz. A Magyar Kardiológusok Társasága óvatosságra inti azokat, akik rendszeres energiaital-vásárlók, ezt pedig saját példájá Fotó: Zantleitner Ingrid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) azt szeretné elérni, hogy a kiskorúak ne tudjanak korlátlanul energiaitalt vásárolni, ezek a termékek a jövőben kizárólag a nemzeti dohányboltokban legyenek kaphatók, ahová a törvény értelmében 18 év alattiak nem mehetnek be – olvasható a Mandiner cikkében.

A családszervezet álláspontja szerint ugyanis az energiaitalok a koffeintartalmuk miatt mind fizikailag, mind mentálisan kifejezetten károsak a gyermekekre nézve, ráadásul függőséget okoznak, és a magas cukortartalom miatt az elhízás kockázatát is növelik. 

 

A felnőttek pedig döntsék el maguk, hogy mérgezik-e a szervezetüket vagy sem

 

 – fogalmazott Király Nóra.

A Ficsak alapítója ugyanakkor egyelőre nem túl derűlátó az ügyben, mert – mint fogalmazott – „nagyon erős az energiaital-lobbi, Magyarország egy energiaital-gyártó nagyhatalom, és ezek a cégek mindenáron a minél nagyobb profitra hajtanak.” Hozzátette, ők ennek ellenére további tárgyalásokra törekednek, már csak azért is, mert több olyan országgyűlési képviselővel is konzultáltak az elmúlt hetekben, akik úgyszintén korlátoznák az energiaital-vásárlás lehetőségét.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ez év elején már bejelentette, hogy a kormány egy figyelemfelhívó kampány keretében igyekszik rámutatni az energiaital-túlfogyasztás veszélyeire, különösen a fiatalok körében. Az államtitkár akkori tájékoztatása szerint

 

a felső tagozatos és középiskolás diákok 10 százaléka napi rendszerességgel fogyaszt ilyen italokat,

 

és az elmúlt években több száz olyan eset volt, amikor fiatalok ezek túlfogyasztásával összefüggésben szorultak orvosi segítségre.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Kemma/Zantleitner Ingrid)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.