A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Kampánynyitót tartott kedvenc „civiljeivel” Karácsony Gergely

„Akadálymentes Szabadságmenettel” ünnepeltek, egyben tiltakoztak a kormány ellen a pedagógustüntetések mögött álló „civilek”, baloldali önkormányzati vezetők, élükön Karácsony Gergellyel. A megemlékezésen a hangulatért a Punnany Massif együttes felvételről szóló zenéje, valamint különböző angol underground rapzenék feleltek. Ha az óvatlan jelenlévő nem olvasta el a molinók feliratát, egy szimpla utcai fesztiválon érezhette magát. Helyszíni beszámolónk.

Magyar Nemzet
2023. 03. 15. 16:42
Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Akadálymentes Szabadságmenettel” ünnepeltek, egyben tiltakoztak a kormány ellen a pedagógustüntetések mögött álló „civilek”, baloldali önkormányzati vezetők, élükön Karácsony Gergely főpolgármesterrel. A tömeg lassan haladva a Hősök terétől a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésénél felállított színpad felé haladt. 

Karácsony Gergely is beszédet mondott.
Karácsony beszéde előtt a hangulatért a Punnany Massif együttes felvételről szóló zenéje, valamint különböző angol underground rapzenék feleltek. Fotó: Havran Zoltán 

A résztvevők egy történelmi múltat megidéző vörös molinóval vonultak, amelyen a 

Szabadság, együttműködés, szolidaritás

felirat szerepelt. A molinó előtt láthatósági mellénybe öltözött aktivisták megafonnal a kezükben a következőt skandálták: „Elegünk van!”, azonban a tömeg nem nagyon lelkesedett a szólamért. Bár a baloldal rendezvényein ritkán tűnik fel magyar lobogó, az LMBTQ-jelképek és a pedagógus-diák tüntetésekről ismert transzparensek mellett most több zászlót is láttunk. 

Az Andrássy út elején felállított színpadnál az esemény arculata könnyen megtéveszthette az embert: ha az óvatlan jelenlévő nem olvassa el a molinók feliratát, egy szimpla utcai fesztiválon érezhette magát. 

A hangulatért a Punnany Massif együttes felvételről szóló zenéje, valamint különböző angol underground rapzenék feleltek.

Molnár Áron (noÁr) lelkes tagja a tömegnek. Fotó: A szerző felvétele

A civilek által meghirdetett rendezvényt Karácsony Gergely beszéde nyitotta meg. Budapest főpolgármestere szerint azokkal, akik kokárdát viselnek, közös a sorsuk, egyek.

 

Kampánynyitót tartott Karácsony főpolgármester

– Aki ma kokárdát hord, annak ki kell mondania, hogy szabadságot és békét Ukrajnának, szabadságot és békét Magyarországnak – hangoztatta a városvezető.

Kiemelte azt is: 

Budapest olyan város, ami a szabadságé, ahol ragaszkodnak ahhoz, hogy a család az család, a sokszínűség alapérték, ahol van egy jogtörténet és ennek jegyében rendezik be az életet. 

– Budapest  – miként sok magyar város – köztársaság és az is marad! A köztársaság ott van az emberek szívében, a civilekben, a helyi közösségekben, a tanárok és diákok mozgalmában, az orvosi kamarában – hangoztatta, hozzátéve: a köztársaság ügye az ellenzéki pártok és a civilek ügye is.

Karácsony Gergely köztársaságot hirdetett. Fotó: Teknős Miklós

A jövő tavaszi, 2024-es önkormányzati választások kapcsán a főpolgármester végül kijelentette:

a Szabadságmenet nem ma ér véget, hanem ma kezdődik. 

Jövőre pedig nemcsak megőrizni akarják a szabad városokat, hanem növelni azok számát. 

 

Megjelent a nemzetközi baloldal szimbolikája

Érdekes megjegyezni: az eseményen a nemzetközi baloldal jól ismert szimbolikáját használva vörös-fekete alapon jelenítették meg Petőfi Sándort és Szendrey Júliát a kivetítőn. Karácsony beszédét követően azonban oszladozni kezdett a tömeg. A főpolgármester egyébként a felvonulásra készülődve megosztott egy képet a Facebook-oldalán, amelynek a jobb alsó sarkában látszik egy cédula, amelyen tollal írva az alábbi felirat látható: „ügyfélkapu jelszó”. 

Igaz, a cetli alja éppen nem látszik a hajtás miatt, azonban a főpolgármester kis híján több ezer emberrel osztotta meg ügyfélkapus jelszavát.

Karácsony Gergely után egyebek mellett Pankotai Lili, az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákja lépett színpadra, akinek a beszéde – akárcsak október 23-án – most sem volt visszafogott. A szabad szájú gimnazista a Quimby frontemberének, Kiss Tibornak a sorait költötte át beszédében:

„Miért cseszitek szét az országomat? Miért rúgjátok hasba az ápolót? Miért ültetik szamárpadba a tanárokat? Miért sz…rjátok szájba az álmodót és a főnökök, kik úgy választanak vezetőket, hogy kimennek a legközelebbi álkereszthez és megnézik, kinek a térde véresebb? Mindenki döntse el maga, ki, mi miatt és kinek térdepel.”

„De ti még sátánnak is túl férgek vagytok, mert a sátán bátran vállalja magát, de ti hívőként letettek hitetlenek.

És te miért fosztod ki az országot? Mikor kifosztod az országot, mi ezt ölbe tett kézzel nézzük? Ugye nem gondolod, elvtárs?” – fogalmazott a diáklány, aki a menet élén haladt a szervezőkkel együtt. 

A képen: Pankotai Lili. Fotó: Havran Zoltán

Borítókép: A civil szervezetek Szabadságmenet elnevezésű eseménye (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.