Kázmér 2024. március 4.
logo

Megkezdődött a nemzeti ünnepségsorozat: zászlófelvonás után ünnepi díszmenet + fotók

Munkatársunktól
Forrás: MTI
2023.03.15. 09:42 2023.03.15. 12:02
Megkezdődött a nemzeti ünnepségsorozat: zászlófelvonás után ünnepi díszmenet + fotók

Katonai tiszteletadás mellett felvonták a nemzeti lobogót a március 15-i nemzeti ünnepen, szerda délelőtt az Országház előtt.

A lobogót Novák Katalin köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében, a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel a Kossuth téren. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a lovas díszegység. 

Az ünnepélyes rendezvényen részt vett a kormány több tagja, továbbá az állami, katonai szervezetek és a diplomáciai testület képviselői. A hűvös, szeles időben sok család, turista jelent meg a téren. 

A nézelődők többsége kokárdát viselt. 

zászlófelvonás
Fotó: Havran Zoltán

Elindult az ünnepi díszmenet

A zászlófelvonás után a Nemzeti Múzeumhoz a huszárok ünnepi díszmenete tart, ahol 10 óra 30 perckor Csák János kulturális és innovációs miniszter mond ünnepi beszédet, ezt követően múzeumi túra és társasjátékok várják a gyermekeket és felnőtteket. 

Huszár felvonulás
Fotó: Havran Zoltán

Országszerte és a határon túl is számos ünnepi rendezvényt tartanak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója tiszteletére. 

 

Orbán Viktor miniszterelnök délután Kiskőrösön, a Petőfi Sándor Művelődési Központ előtt mondja el ünnepi beszédét. A budai Várban és a Múzeumkertben egész napos programokkal várják a családokat. 

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kezdete. Munkaszüneti nap 1989-ben volt először, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep.

 

Borítókép: Felvonták a nemzeti lobogót a Kossuth téren (Fotó: Havran Zoltán)

Március 15.

Washingtonban is megünnepelték a március 15-i forradalmat

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.