Folyamatosan dolgoznak a tűzoltók a viharos szél okozta károk miatt

Az érkező hidegfronttal feltámadt a szél: a János-hegyen 114 kilométer/órás széllökést mértek – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán szombat reggel. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint továbbra is sok a tűzoltók dolga az erős szél miatt.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 03. 11. 11:20
null
Sormás, 2022. június 13. Tûzoltók távolítanak el egy viharban kidõlt fát a Zala megyei Sormás és Szepetnek közötti útról, Sormás közelében 2022. június 13-án. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombat reggeli adatok szerint a fővárosban, a János-hegyen 114,1 kilométer/órás szelet mértek, a Kab-hegyen 110,2, Pér repülőtéren 108,7 kilométer/órás szelet regisztráltak. A tíz legszelesebb mérőállomáson mind 90 kilométer/óra feletti széllökéseket mértek.

A meteorológiai szolgálat az erős széllökések veszélye miatt másodfokú riasztást adott ki Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékre. Itt a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát.

Sok munkát ad a tűzoltóknak a viharos erejű szél az ország több vármegyéjében, fő- és mellékutakra, lakóépületekre dőlt fákról, letört ágakról érkeznek bejelentések.

Délelőtt fél tízkor már csaknem ötven címre várták a tűzoltók segítségét az országban – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-nek küldött közleményében.

 

A tűzoltók folyamatosan számolják fel a káreseteket

A Bács-Kiskun vármegyei Kecskeméten egy hatalmas ág szakadt le egy fáról, veszélyeztetve ezzel az alatta parkoló járműveket. A Békés vármegyei Szarvason, a csabacsűdi vasúti átjárótól mintegy százötven méterre fa dőlt a vasúti sínekre. 

A Pest vármegyei Dunakeszin, a 2-es főút 15-ös kilométer-szelvényénél kidőlt fa okoz teljes útzárat, Budaörsön a Sport utcában kidőlt egy fa a körforgalomból kifelé menet, az M7-es autópálya felé vezető irányban. Gödöllő térségében, az M3-as autópálya 30-as kilométer-szelvényénél, a Budapest felé vezető oldalon fa dőlt a sztrádára, Gödön pedig egy tíz méter magas fa dőlt egy lakóházra.

Fejér vármegyében, Csákváron, a Kossuth Lajos utcában a fél úttestet elzárja egy kidőlt fa, amely a távközlési vezetéket is leszakította. A Győr-Moson-Sopron vármegyei Rajkán egy lakóház hullámpala tetejét kezdte meg az erős szél. Veszprémben pedig megbontotta a szél egy lakóház tetejét, a cserép az ereszcsatornába csúszott.

 

Másodfokú, narancs riasztást adtak ki az erős szél miatt

Ahogy a Magyar Nemzet megírta, markáns hidegfront vonul át az ország fölött, az északnyugati szél sokfelé viharossá fokozódik, a legerősebb lökések jellemzően 70-90 kilométer/óra körül várhatók. 

Az erős széllökések veszélye miatt másodfokú, narancs riasztást adott ki szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat kilenc vármegyére, ahol a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát. 

A másodfokú riasztás Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád vármegyéket érinti. 

Esőfokú, citromsárga riasztás van érvényben Vas, Zala, Tolna, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Békés vármegyékben. Itt a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer/órát.

Kora reggel a Kisalföldön, Sopron környékén, majd a Dunántúli-középhegységben, Balatonnál, Dunazug-hegyvidéken, illetve a Börzsöny, Mátra magasabban fekvő részein a déli órákig helyenként 90-100 kilométer/órát meghaladó lökésekre is számítani lehet, majd este csillapodik a szél.

 

Időközben mindenhol visszavonta a másodfokú riasztást a meteorológiai szolgálat

Mindenhol visszavonta a viharos szél veszélye miatt korábban kiadott másodfokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délután.

Napközben az ország több vármegyéjére is másodfokú riasztást adtak ki a viharos szél miatt.

Jelenleg az ország nagy részén elsőfokú (citromsárga) riasztás van érvényben az erős szél miatt, ezeken a területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer/órát.

Az MTI-nek megküldött figyelmeztető előrejelzésben azt írták, az északnyugati szél sokfelé viharos lehet, a legerősebb lökések jelemzően 70-90 kilométer/óra körül várhatók. A Dunántúli-középhegységben, a Balatonnál és a Dunazug-hegyvidékben időnként a 90 kilométer/órát meghaladó lökések még előfordulhatnak, majd este csillapodik a szél.
 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.