Hatásosnak bizonyult a kormány által kezdeményezett vizsgálat

A kormány nem törődött bele a kereskedelmi láncok nyerészkedéseibe, amelynek meg is lett az eredménye – mutatott rá az Alapjogokért Központ.

Magyar Nemzet
Forrás: alapjogokert.hu2023. 03. 23. 19:23
null
20221114 Békéscsaba Árstop Valamennyi érintett Békés megyei élelmiszerüzletben kapható krumpli és tojás. Egyelőre nem indult roham egyik termék iránt sem a boltokban. Fotó: Für Henrik FH Békés Megyei Hírlap Képen: Kovátsné Klement Mónika a békéscsabai Százas ABC munkatársa Fotó: Für Henrik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszel „szankciós inflációjának” letörését segíti a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata – hívta fel a figyelmet az Alapjogokért Központ. A közjogi elemzőintézet kiemelte: a brüsszeli szankciók miatt olyan ellátási zavarok keletkeztek a piacokon, az államok pánikvásárlásai pedig olyan keresletet generáltak, ami soha nem látott magasságokba lökte az energiahordozók, és ennek következtében egy sor más termék árát. 

Ez a hatás érzékelhető Magyarországon is. Olyan élelmiszerek ára lőtt ki, amelyek korábban jelentősen olcsóbbak voltak. A helyzet kezelésére a kormány az árstopok rendszerét alkalmazta, hogy ezzel az eszközzel védje a magyar embereket az alapvető élelmiszerek árának folyamatos emelkedésétől.

 Eközben ugyanakkor megfigyelhető volt, hogy minden más termék ára jelentősen megemelkedett – írta honlapján az Alapjogokért Központ. 

Úgy tűnt – folytatták –, az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó láncok elkezdték jelentősen túlárazni a nem hatósági áras termékeiket, abból a megfontolásból, hogy egyébként is inflációs környezet van, a magyarok beletörődtek ebbe a helyzetbe, ezért úgyis megvásárolják ezeket a mesterségesen megdrágított termékeket. 

A kormány azonban nem törődött bele a jelentős túlárazásokba, a kereskedelmi láncok „nyerészkedéseibe”, ezért arra utasította a GVH-t, hogy vizsgálja meg az élelmiszerláncok beszerzési és értékesítési árait, és ezek jelentős különbségeit. A vizsgálatok pedig hatásosnak bizonyultak: a láncok egymás sarkát taposva, egymást túllicitálva, egyre-másra jelentik be óriási akcióikat, leárazásaikat és jelentős árengedményeiket 

– emelték ki. Ezzel is igazolódott, hogy jelentős és indokolatlan túlárazásokkal lehetett találkozni a boltok polcain az elmúlt időkben – fűzték hozzá.

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: Für Henrik/Békés Megyei Hírlap)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.