Korányi Dávid munkáját dicsérte Karácsony Gergely

Az amerikai pénzfelhajtó tevékenységétől azért finoman elhatárolódott a főpolgármester.

2023. 03. 03. 9:12
A guruló dollárok útját Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója, Korányi Dávid egyengette az általa vezette Action for Democracy nevű szervezeten keresztül _ FORRÁS: FACEBOOK / KARÁCSONY GERGELY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korányi Dávid valóban a főtanácsadója volt, és jelentős városdiplomáciai munkát végzett, amelynek kézzelfogható eredményei is vannak – így reagált az azóta elbocsájtott főtanácsadójáról szóló kérdésre a Magyar Hang interjújában Karácsony Gergely. 

A főpolgármester szerint Budapest ma egy széles körű nemzetközi nagyvárosi koalíció motorja, az EU-s lobbi több milliárd forintot hozott a budapestieknek, ebben Korányi Dávid munkája vastagon benne van. De ez a munka teljesen független volt attól, amit ő az Action for Democracy-nál végzett – határolódott el finoman egykori alkalmazottjától a főpolgármester. 

Emlékezetes, Korányi Dávid volt az alapítója annak az Action for Democracy nevű amerikai szervezetnek, ami a mostani tudásunk szerint 

négymilliárd forintnyi dollártámogatást gyűjtött össze a hazai baloldal számára. 

Az első utalás már az orosz–ukrán háború kitörésének napján, a szervezet hivatalos bejegyzése előtt megérkezhetett a Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt nevével fémjelzett baloldali kampányba. 

Korányi Dávid egyébként korábban Bajnai Gordonnal és Szigetvári Viktorral együtt az Együtt 2014 párt alapítója is volt. A 2022-es kampányban általa felhajtott pénzek nagy része is a Bajnai és Szigetvári által irányított, DatAdat nevű cégnél landolhatott. 

Az idézett interjúban egyébként Karácsony Gergely előhozakodott azzal a tervével, mely szerint egy közös ernyőszervezet alatt indulnának 2024-ben az önkormányzati választásokon, míg pártjaik az ezzel egy időben tartott európai parlamenti választásokon szabadon versenghetnének egymással. Információink szerint Karácsony javaslatának része az is, hogy a jelenleg regnáló polgármesterek újraindulhassanak, amihez valószínűleg még Gyurcsány Ferencnek is lesz egy-két szava. 

A főpolgármester egyébként magabiztos, szerinte nagyobb arányban fognak nyerni 2024-ben, mint 2019-ben. 

Négy éve a szavazatok 50,86 százalékát szerezve lett főpolgármester Karácsony Gergelyből. A baloldali pártok által támogatott polgármesterek pedig 23-ból 14 kerületben tudtak nyerni. 

Borítókép: Karácsony Gergely és Korányi Dávid

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.