időjárás 18°C Róbert 2023. június 7.
logo

Korányi Dávid munkáját dicsérte Karácsony Gergely

Kreft-Horváth Márk
2023.03.03. 09:12 2023.03.03. 09:30
Korányi Dávid munkáját dicsérte Karácsony Gergely

Korányi Dávid valóban a főtanácsadója volt, és jelentős városdiplomáciai munkát végzett, amelynek kézzelfogható eredményei is vannak – így reagált az azóta elbocsájtott főtanácsadójáról szóló kérdésre a Magyar Hang interjújában Karácsony Gergely. 

A főpolgármester szerint Budapest ma egy széles körű nemzetközi nagyvárosi koalíció motorja, az EU-s lobbi több milliárd forintot hozott a budapestieknek, ebben Korányi Dávid munkája vastagon benne van. De ez a munka teljesen független volt attól, amit ő az Action for Democracy-nál végzett – határolódott el finoman egykori alkalmazottjától a főpolgármester. 

Emlékezetes, Korányi Dávid volt az alapítója annak az Action for Democracy nevű amerikai szervezetnek, ami a mostani tudásunk szerint 

négymilliárd forintnyi dollártámogatást gyűjtött össze a hazai baloldal számára. 

Az első utalás már az orosz–ukrán háború kitörésének napján, a szervezet hivatalos bejegyzése előtt megérkezhetett a Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt nevével fémjelzett baloldali kampányba. 

Korányi Dávid egyébként korábban Bajnai Gordonnal és Szigetvári Viktorral együtt az Együtt 2014 párt alapítója is volt. A 2022-es kampányban általa felhajtott pénzek nagy része is a Bajnai és Szigetvári által irányított, DatAdat nevű cégnél landolhatott. 

Az idézett interjúban egyébként Karácsony Gergely előhozakodott azzal a tervével, mely szerint egy közös ernyőszervezet alatt indulnának 2024-ben az önkormányzati választásokon, míg pártjaik az ezzel egy időben tartott európai parlamenti választásokon szabadon versenghetnének egymással. Információink szerint Karácsony javaslatának része az is, hogy a jelenleg regnáló polgármesterek újraindulhassanak, amihez valószínűleg még Gyurcsány Ferencnek is lesz egy-két szava. 

A főpolgármester egyébként magabiztos, szerinte nagyobb arányban fognak nyerni 2024-ben, mint 2019-ben. 

Négy éve a szavazatok 50,86 százalékát szerezve lett főpolgármester Karácsony Gergelyből. A baloldali pártok által támogatott polgármesterek pedig 23-ból 14 kerületben tudtak nyerni. 

Borítókép: Karácsony Gergely és Korányi Dávid

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.