Novák Katalin: Ha bölcs döntések születnek Brüsszelben, azzal a helyi közösségek és Európa is gazdagodik

Átadták a mintegy 400 millió forintból kialakított turisztikai központot Barcson pénteken. Novák Katalin az eseményen hangsúlyozta: a beruházás jó példa arra, hogy ha bölcs döntések születnek Brüsszelben, azzal a helyi közösségek és Európa is gazdagodik.

Magyar Nemzet
2023. 03. 24. 17:33
NOVÁK Katalin
Barcs, 2023. március 24. Novák Katalin köztársasági elnök beszél a Turisztikai Központ avatásán Barcson Somogy vármegyei látogatásának második napján, 2023. március 24-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A köztársasági elnök Somogy vármegyei látogatásának második napján, a Dráva-parton álló egykori sóraktár felújításával és átépítésével létrehozott központ előtt úgy fogalmazott, hogy „ma megbizonyosodhatunk arról, milyen előnyei vannak az uniós tagságnak, amennyiben a brüsszeli döntéshozók azzal foglalkoznak, amivel foglalkozniuk kell”.

Novák Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy Horvátország már a schengeni övezet tagja, a magyar–horvát határ szabadon átjárhatóvá vált, a Dráva már nem elválasztja, hanem kapocsként köti össze Magyarországot és Horvátországot.

Az államfő az orosz–ukrán háborúval összefüggésben megjegyezte, hogy a délszláv konfliktusra emlékező barcsiak átérzik annak jelentőségét, milyen, ha a szomszédságban háború dúl.

Ma az északkeleti országrészben élők érezhetik magukhoz legközelebb a háborús fenyegetettséget, de a háború réme mindannyiunkat, magyarokat és európaiakat egyaránt fenyeget – jelentette ki. Hozzátette, Magyarország ezért is tesz meg mindent a háborúzó felek tárgyalóasztalhoz ültetéséért, a fegyverszünet és a béke eléréséért.

Koós Csaba Tibor (Fidesz–KDNP), Barcs polgármestere arról szólt, hogy a turisztikai központ kialakításával a város egyik régi történelmi épülete újulhatott meg a Dráva-part egykor legnagyobb forgalmú kikötőjénél, ahol most már nem rakodókra, kapitányokra és kereskedőkre, hanem a tájat felfedezni vágyó, a folyó értékeit szerető és tisztelő látogatókra van szükség.

Az esemény sajtóanyagában szerepel, hogy a turisztikai központ egy magyar–horvát, döntő részben európai uniós program részeként jöhetett létre. Az épületben büfé, kerékpártároló és négy lóállás is van a lovas turistáknak, a látogatók interaktív kiállításokon ismerhetik meg a barcsi történelmet, közlekedéstörténetet, kultúrát és hagyományokat.

A polgármester az újságíróknak elmondta, a turisztikai központban csónakok elhelyezésére is lehetőség lesz. A településvezető megjegyezte, hogy Barcsnak meleg vizes fürdője, kerékpárútja, jó levegője van, a lakosai kedvesek, és reméli, a legújabb beruházással tovább nő a város turisztikai vonzereje. Novák Katalin az esemény után a magyar–horvát határon áthaladva rövid kerékpártúrát tett, majd felkeresett egy helyi beás közösséget.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök beszél a turisztikai központ avatásán Barcson Somogy vármegyei látogatásának második napján, 2023. március 24-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.