Soha nem látott számban dolgoztak tavaly a nők Magyarországon

A 2010 óta javuló tendencia eredményeképpen tavaly 2,2 millió nő dolgozott Magyarországon, ami rekordot jelent, még a Kádár-rendszer kötelező munkavállalási időszakát is meghaladja –közölte a Szent István Intézet kedden kiadott közleményében a nők munkaerő-piaci helyzetét 1900–2022 között vizsgáló friss tanulmánya alapján.

Magyar Nemzet
2023. 03. 07. 13:09
20210907 Kárpátalja Ukrajna Ungvár Munkács Beregszász Kisszelmenc illusztráció Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjegyezték, hogy míg 2010 előtt a munkanélküliek számának csökkentésére koncentráltak a kormányok, addig 2010 után a foglalkoztatottság növelése és a családok támogatása egyszerre áll a fókuszban. 

 

Részletezték: tizenhárom éve a 20–64 év közötti nők foglalkoztatási rátája 59 százalék volt, amely tavaly 75,3 százalékra emelkedett; ez a növekedés a második legnagyobb – Málta után – az Európai Unióban. A munkanélküliek száma a nők között 2010-ben 207 ezer volt, most 80 ezer, az inaktívak száma is a valaha volt legalacsonyabb a 627 ezer fővel.

 

Arra is kitértek, hogy a hat év alatti kisgyermeket nevelő édesanyák foglalkoztatási rátája az elmúlt években jelentősen emelkedett, 2021-re már 73 százalék volt, ami az ország 2010-es sereghajtói pozícióját az Európai Unió 9. legjobbjára javította. Szalai Piroska munkaerő-piaci szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa, a kiadvány szerzője megjegyezte: a nők munkaerő-piaci részvétele nem elsősorban esélyegyenlőségi kérdés, hanem szükséges feltétel a családok anyagi biztonságának megteremtéséhez.

 

A szakember kifejtette: az európai viszonylatban is kiemelkedő arányban, évről évre javuló mutatók a kormányzat munkaalapú és egyszerre a családokat támogató társadalomfilozófiájára vezethetők vissza. Mindez a nemzetgazdaság számára kiszámíthatóságot teremt, továbbá jelentősen hozzájárul a gyermekvállalási kedv növeléséhez – tette hozzá.

 

A közlemény szerint a nők munkába állását és a gyermekvállalást egyszerre ösztönzi egyebek közt az idén már tízéves gyed extra, a négygyermekes édesanyák és a harminc év alatti gyermeket nevelő nők szja-mentessége.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.