Szijjártó Péter: Csak szenvedést hoz a háború

– A szankciók jobban fájnak nekünk, európaiaknak, mint Oroszországnak – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter a parlamentben. Szijjártó Péter leszögezte, hogy a globális többség a béke pártján áll és Magyarország ennek a többségnek a része.

Forrás: MTI2023. 03. 06. 14:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Emberéleteket nem fegyverszállításokkal, nem szankciókkal, hanem békével lehet menteni – jelentette ki Szijjártó Péter az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtti felszólalásában. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy már több mint egy éve zajlik a háború Oroszország és Ukrajna között, és ennek a több mint egy évnek a krónikája lesújtó.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/ILLYÉS TIBOR)
Szijjártó Péter leszögezte, hogy a háború összes negatív hatása azonnal jelentkezik Európában Fotó: MTI/Illyés Tibor

– Több száz ezer ember halt meg, többmillió ember kényszerült arra, hogy elmeneküljön az otthonából, több száz ezer családot szakítottak szét, sok ezer embert soroztak be erőszakkal, országrészeket romboltak le – sorolta. 

 

A tárcavezető leszögezte, hogy az európai gazdaság mindeközben vergődik.

 

– Ez ugyan földrajzilag egy regionális háború, de a hatásai világszintűek, és a 25. órában vagyunk ahhoz, hogy megakadályozzuk, hogy világháborúvá váljon – vélekedett. Szijjártó Péter közölte, hogy Európa és a transzatlanti térség háborús pszichózisban van, Brüsszelben vannak, akik versenyként fogják fel, hogy az Egyesült Államok vagy Európa ad-e több fegyvert Ukrajnának. Megfogalmazása szerint azzal, hogy ez a háború Európában zajlik, az összes negatív hatása közvetlenül és azonnal jelentkezik Európában.

Szijjártó Péter: Magyarország nem felelős a háborúért

– Mi itt, a szomszédságban tisztában vagyunk a háború minden veszélyével és veszteségével, ebben a háborúban magyar emberek is meghaltak, ugyanis a kárpátaljai magyar közösség tagjait is rendszeresen sorozzák be az ukrán hadseregbe. Amikor minket nyugati barátaink megpróbálnak kioktatni arról, hogy nem vagyunk elég elkötelezettek vagy nem segítünk eleget Ukrajnának, akkor azt a kérdést kell feltenni, hogy ők vajon hány emberéletet veszítettek el eddig. Minket senki ne oktasson ki támogatásból vagy elkötelezettségből! – fogalmazott a miniszter.

 

Szijjártó Péter megjegyezte, hogy Magyarország nem felelős a szomszédságban kitört háborúért, mégis hazánk és a magyar emberek túl nagy árat fizetnek a háborúért, ám senki nem várhatja el, hogy még ennél is nagyobb árat fizessenek. 

 

– Mi itt, a szomszédból világosan látjuk, hogy ez a háború csak szenvedést hoz, ennek a háborúnak nem lehetnek győztesei, csak vesztesei vannak. Minél tovább tart ez a háború, annál több ember fog meghalni, annál nagyobb pusztítást fog okozni – fogalmazott.

Globális többség a béke mellett

A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy a nemzetközi közösség feladata az emberéletek mentése lenne, de emberéleteket nem fegyverszállításokkal, nem szankciókkal, hanem békével lehet menteni. – A szankciók jobban fájnak nekünk, európaiaknak, mint Oroszországnak. Logikusan az ember azt gondolná, hogyha valamit kipróbáltak kilencszer és kilencszer vallottak kudarcot, akkor tizedszer nem futunk neki, de a brüsszeli logika mást diktál, kilenc sikertelen kísérlet után újabb szankciós csomag elfogadására került sor – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

 

Emellett leszögezte, hogy a globális többség a béke pártján áll, és Magyarország ennek a globális békepárti többségnek a része. Mint mondta, a békéhez béketárgyalások kellenek, ehhez pedig nyitva kell tartani a kommunikációs csatornákat. A miniszter megjegyezte, hogy elkerülhetetlenek az Egyesült Államok és Oroszország közötti közvetlen egyeztetések, érdemi tárgyalások, mivel közvetlen amerikai–orosz tárgyalások nélkül tartós rendezést nehéz elképzelni.

 

– Amíg Magyarország történelmének legnagyobb humanitárius akcióját hajtjuk végre, hogy minden ukrán menekültnek segíteni tudjunk, addig újabb és újabb jogfosztások és provokációk érik a kárpátaljai magyar nemzeti közösséget. Miközben 1247 magyar iskolába és óvodába fogadtunk már be Ukrajnából menekült gyerekeket, addig szeptembertől Ukrajnában bezárásra ítélik a magyar kisebbségi iskolákat, elveszik az anyanyelven történő érettségizés és egyetemi felvételi lehetőségét, az egyetemektől elveszik az oktatás nyelve megválasztásának lehetőségét – mondta.

A miniszter leszögezte, hogy Magyarország kiáll a kárpátaljai magyar közösség mellett, és minden nemzetközi fórumot felhasznál annak érdekében, hogy segítséget nyújtson a kárpátaljai magyaroknak. Felszólalása végén Szijjártó Péter arra kérte a képviselőket, hogy váljanak a globális békepárti többség részévé és fogadják el azt a békepárti határozatot, amelyet a kormánypárti frakciók nyújtottak be az Országgyűlésnek.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 6-án. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.