„Szövevényes mocsárban kell menetelnünk”

Varga Judit: Brüsszelt a liberális mainstream uralja.

2023. 03. 16. 18:44
null
20200916 Budapest Varga Judit igazságügyi miniszter Fotó: Kurucz Árpád KA Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A brüsszeli politikát egy erős liberális mainstream uralja, ebben kell lavíroznia a magyar kormánynak – emelte ki Varga Judit igazságügyi miniszter a Batthyány Lajos Alapítvány csütörtökön megrendezett, „Magyarország európai kihívások közepette” című rendezvényén. Az eseménysorozat ismertetőjében úgy fogalmaztak: az Európai Unió és benne Magyarország történelmi léptékű kihívások előtt áll. Egyszerre kell szembenéznünk a közelmúlt lezáratlan válságainak máig tartó hatásaival, a szomszédunkban folyó háborúval és az annak nyomában járó energiaválsággal, valamint a törékeny európai egységgel, a folyamatos belső vitákkal. A konferenciasorozat ezekre a kihívásokra igyekszik válaszokat találni.

Varga Judit igazságügyi miniszter az eseményen kiemelte: a jogállamisági eljárást egy szövevényes mocsárnak kell elképzelni, amelyben menetelni kell előre, és egyre több akadékoskodó indával kell megküzdeni. 

– Ehhez hihetetlen sok lelkierő és szakmai alázat kell, mert rendkívül ingoványos az egész 

– fogalmazott a miniszter. Varga Judit hangsúlyozta: az általános benyomása ezekről a küzdelmekről az, hogy a világ változik, ugyanakkor Magyarország tartja a falanxot – például nyolc éve kitart a magyar kormány a bevándorlással kapcsolatos véleménye mellett –, és hozzánk alakul a világ. Ehhez a küzdelemhez, mint mondta, fontos a jogi kreativitás.

Szerinte továbbra is az erős nemzetek erős Európájára van szükség, amely képes garantálni Európa jövőbeli sikerességét. – Mi az egyenrangú nemzetek Európájában hiszünk, ahol örülni lehet egymás sikerének, és amelyet a kölcsönös tisztelet hat át. Kiemelte: meg kell építeni a szövetségi rendszerünket, és elsősorban nem az elittel, hanem az emberekkel kell kapcsolódni. 

– A nemzeti konzultáció hagyománya is kézzelfogható mandátumot ad nekünk Brüsszelben, és ezt a felfogást egyre több konzervatív erő veszi át tőlünk 

– emelte ki Varga Judit.

Az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokról azt közölte a miniszter, hogy sikeresen tudtuk tartani a vonalakat, nemzeti szuverenitásunkon nem esett csorba. – Szuverenitási támadásokat sem az igazságügyi, sem a kondicionalitási mechanizmusnál nem engedtük meg – hangsúlyozta Varga Judit. A miniszter szerint komolyan kell venni a 2024-es európai parlamenti választásokat. Hozzátette, továbbra is hinni kell a szuverén nemzetek erős Európájában, és felhívta a figyelmet, hogy a politikailag és ideológiailag elfogult NGO-k igenis problémát jelentenek.

 

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter (Fotó: Kurucz Árpád /Magyar Nemzet)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.