V. Naszályi bedöntötte a Várnegyed önkormányzati újságot

A párbeszédes I. kerületi polgármester először baloldali propagandalappá silányította a Várnegyed újságot, majd a nyomdának nem fizette ki a számlákat, a cég így kötbér nélkül fel tudta mondani a szerződést az önkormányzattal. Lapunk az I. kerületi Fidesztől úgy tudja: a képviselő-testület vizsgálóbizottságot állított fel az ügyben, ám a polgármester semmitmondó válaszaival hátráltatta a munkát, a kabinetfőnöke pedig egyetlen kérdésre sem volt hajlandó válaszolni.

2023. 03. 13. 13:58
VÁRADINÉ NASZÁLYI Márta
Budapest, 2022. január 26. Váradiné Naszályi Márta (PM), az I. kerület polgármestere a Fõvárosi Közgyûlés rendes ülésén a Városháza Dísztermében 2022. január 26-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Októberben az érintett nyomda szerződésszegésre hivatkozva egyoldalúan felmondta a szerződést. Mint kiderült, a polgármesteri kabinet több hónapos csúszás után sem fizette ki a már megjelent Várnegyed újságot elkészítő nyomdai céget, ezért tudott a cég kötbér nélkül kilépni a szerződésből – közölte lapunkkal az I. kerületi Fidesz. A Budavári Önkormányzat lapja, a Várnegyed újság tavaly év végén szűnt meg, ami évtizedek óta az első kerületiek lapja volt.

„Az elmúlt időszakban V. Naszályi Márta polgármester és a Párbeszéd fizetett politikai aktivistái irányították a kerület, az önkormányzat kommunikációját és a helyi Várnegyed újságot” –  írta lapunkhoz eljuttatott közleményében az I. kerületi Fidesz. Hozzátették: az elmúlt három évben ennek megfelelően a polgármesterrel többoldalas önfényező interjúk jelentek meg minden egyes lapszámban és az önkormányzati hirdetőfelületeket hónapokon keresztül elborították V. Naszályi Márta ezermester plakátjai, amiből annyit tudhattak meg az itt élők, hogy ő mindenhez ért egy személyben.

„Később kiderült az is, hogy a polgármester feltételekhez kötötte a képviselők megjelenési lehetőségét a Várnegyed újságban. Egy ezzel kapcsolatos ügyből kisebb botrány lett, amikor az egyik érintett képviselő megosztotta a Facebookon, hogy milyen előterjesztések megszavazását kérte tőle a polgármester az újságban való megjelenésért cserébe. Persze jött a szokásos polgármesteri válasz: hazudik” – hívta fel a figyelmet a helyi kormánypárt. Azt is hozzátették, hogy a polgármesteri kommunikáció nemes egyszerűséggel a Fideszre hárította az egész ügyet. Az ügy hátterében az áll, hogy a tavaly, közbeszerzés útján kötött nyomdai szerződésben foglaltak néhány hónapig éltek, mert a nyertes cég emelni akarta a szolgáltatás díját, amit a képviselők többsége – jobb- és baloldaliak egyaránt – az önkormányzat pénzügyi érdekeit szem előtt tartva nem szavazott meg.

„Akkor sem, amikor még a jobboldali képviselők nem voltak többségben, és akkor sem, amikor ősszel már változott a helyzet. Nyilván ez az alapvető tény cáfolja a polgármester azon állítását, hogy a jobboldali képviselőkön múlt volna a nyomdai szerződés és ezáltal az újság sorsa” – szögezte le a kormánypárt. Mindezek után mondta fel a nyomda a szerződést. Az ügyben a képviselő-testület vizsgálóbizottságot állított fel, ahol a cég vezetőinek meghallgatása során kiderült, volt olyan számla, amit 270 napja nem fizetett ki az önkormányzat. Érdemes megjegyezni, hogy míg a cég vezetője és munkatársai minden feltett kérdésre válaszoltak a bizottsági meghallgatáson, addig a polgármester cinikus, semmitmondó válaszaival hátráltatta a munkát, a kabinetfőnöke pedig egyetlen kérdésre sem volt hajlandó válaszolni.

„V. Naszályi Márta polgármester vagy szándékosan késleltette a kifizetéseket, vagy komoly kétségek merülnek fel a polgármester és stábja hozzáértése kapcsán. Mindenesetre az biztos, hogy anyagilag megkárosították az önkormányzatot és ellehetetlenítették az újság kiadását. Ha időben utalnak, akkor a nyomdai szolgáltatást végző cég csak 15 millió forintos kötbérrel mondhatta volna fel a szerződést, ebben az esetében kétszer is átgondolták volna a felmondást, és ma is megjelenhetne az Várnegyed újság” – tették hozzá. 

Szerintük V. Naszályi Márta nem tudta elviselni, hogy újra a jobboldal került többsége a testületben, ezért a polgármesteri tisztséget is méltatlan helyzetbe hozta, amikor hatalmával visszaélve nem engedte a képviselők indítványait tárgyalni. Ennek csak egy közös, a Fidesz, DK, MSZP, KDNP, Momentum, LMP és a független képviselők által kezdeményezett rendkívüli ülés vetett véget november végén, amely megálljt parancsolt a polgármester ámokfutásának. A testület jobboldali többsége végül döntött egy Média és Városmarketing Kft. felállításáról a legutóbbi testületi ülésen, így újra megjelenhet az első kerületiek Várnegyed újságja, ráadásul a polgármester és stábja befolyásától teljesen mentesen.

„Ez persze nem nyerte el V. Naszályi Márta tetszését és megvétózta az elfogadott testületi döntést. Bár ezzel csak késleltetni tudja a cég megalapítását. Azt kommunikálta, hogy a döntés jogszerűtlen, amit semmivel nem alapozott meg, az előzmények alapján ez újabb politikai fogásnak tűnik. Szándékos csúsztatás, gyakorlatilag hazugság, hogy 100 millió forintos „giga” céget hozott létre a testület a polgármester szerint. Azt ugyanis elfelejtette hozzátenni, hogy körülbelül 80 millió forint a Várnegyed újság éves kiadási költsége, és ez az összeg eddig is be volt tervezve a költségvetésbe, csak más helyen” – mutatott rá a helyi Fidesz-frakció. 

V. Naszályi az ülésen nehezményezte, hogy az ezzel kapcsolatos előterjesztést zárt ülésen tárgyalta a testület. A helyi Fidesz ebben igazat adott a polgármesternek, de személyes adatainak védelme érdekében az ügyvezető kérte a zárt ülést.

„Ha nyílt ülés lett volna, mindenki hallhatta volna azt a végtelen primitív és szégyenteljes „párbeszédet”, mely a Momentum képviselői, a polgármester és az ügyvezető között zajlott a meghallgatásán. Reméljük, lesz annyi bátorságuk az érintetteknek, hogy nyilvánosan is elmondják a gondolataikat, és bocsánatot kérjenek” – jelentette ki a kormánypárt. A fideszes képviselők szerint a V. Naszályi Márta által vezetett önkormányzat teljes alkalmatlanságát mutatja a Várnegyed újság ügye is, amellett, hogy összeveszett a harmadik jegyzőjével, és menekülnek a dolgozók az önkormányzattól. Hozzátették: lehet persze politikai vádaskodásokkal megpróbálni elfedni ezt a kuplerájt, de a választók napról napra többet látnak abból, hogy mi történik a színfalak mögött az önkormányzatban.

Borítókép: V. Naszályi Márta (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.