Varga Judit: Ma már nem elég büntetőjogi eszközökkel fellépni az állatvédelem területén

Tavaly októberben az Országgyűlés kiemelkedő támogatással fogadta el a „Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány” létrehozásáról szóló törvényjavaslatot – jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter a közhasznú alapítvány bírósági bejegyzésének a napján. Az alapítvány létrehozásának fő célja az állatvédelem fejlesztése és népszerűsítése, valamint hogy keretet adjon a hatóságok, a civilek és a szakértők együttműködésének.

2023. 03. 03. 12:00
null
állatvédelem Alapítvány megalakulása Varga Judit Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ma már nem elég büntetőjogi eszközökkel fellépni az állatvédelem területén, fontos, hogy cselekvő állatvédelmet tudjunk meghonosítani Magyarországon, és a felelős állattartás szabályait tudatosítsuk a társadalomban – mondta el Varga Judit igazságügyi miniszter a „Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány” bírósági bejegyezése kapcsán. A közhasznú alapítvány létrehozásáról még tavaly októberben döntött az Országgyűlés. Két évvel ezelőtt az állatvédelmi törvény szigorítását egy online konzultáció előzte meg, 262 ezer állatkedvelő személy mondta el a véleményét. Varga Judit kitért arra, hogy a kormány konzultációkra alapozza a közéleti munkáját, és ennek alapján létrejött egy szigorú büntetőjogi rendszer az állatok védelmében, amelyet az Országgyűlés egyhangúan elfogadott.

Vetter Szilvia kuratóriumi elnök és Ovádi Péter kormánybiztos Fotó: Havran Zoltán


– Az alapítvány fő célja az állatvédelem fejlesztése és népszerűsítése – jelentette ki a tárcavezető, aki aláhúzta: szakmai oldalról közelítik meg a kérdést, mindenképpen csapatmunkára törekszenek. – Az alapítvány adja meg a munkának a kere­teit, civilek, hatóságok és önkormányzatok működnek együtt majd – tette hozzá. A miniszter elmondta, az alapítványt ötmillió forintos induló vagyonnal alapították, amelyhez a kormányzat 250 millió forintos támogatást fog nyújtani.
– Az állatvédelem ügyét akkor tudjuk sikerre vinni Magyarországon, ha csapatban dolgozunk – erősítette meg Varga Judit szavait Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos, aki szerint Vetter Szilvia vezetésével egy olyan kuratórium állt össze, amely szakmailag megkérdőjelezhetetlen. A kormánybiztos szintén emlékeztetett: online konzultációt kezdeményeztek, felülvizsgálták a jogszabályi környezet, olyan törvényt sikerült az Országgyűlés elé vinni, amelyet minden párt támogatott.
– Számítunk a civil szervezetekre, ma Magyarországon állatvédelemről nem beszélhetnénk, ha ők nem végeznék ilyen jól a munkájukat – szögezte le a kormánypárti politikus, aki szerint olyan döntéseket kell hozni, amivel a jövőt alapozzák meg. – Például az önkormányzati jegyzőket, hatóságokat, rendőröket úgy tudjuk oktatni, hogy egy állatvédelemre érzékeny rendszer épüljön fel – tette hozzá.
Vetter Szilvia, az alapítvány kuratóriumának az elnöke hangsúlyozta, hogy nem kisebb feladat áll előttük, mint az állatvédelem népszerűsítése és a fejlesztésével kapcsolatos tevékenységek, továbbá az állatvédelem tudatosítása a jelen és a jövő nemzedékében.
– Az alapítvány tervezett tevékenységében két pillér áll, az egyik a prevenció, azaz a megelőzés, a másik pedig az állatvédelmi edukáció – mondta el a kuratóriumi elnök.

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.