Zsúfolásig vannak a börtönök külföldi embercsempészekkel

Egyre több a külföldi fogvatartott, zömük embercsempész. Ez is indokolta, hogy szakmai egyeztetést tartott a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a Magyarországra akkreditált konzulokkal.

2023. 03. 22. 17:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már meghaladta a 2500 főt a fogva tartott külföldi embercsempészek száma a magyarországi börtönökben. Ez indokolta a napokban megtartott szakmai egyeztetést. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság (BvOP) illetékes szakterületeinek vezetői a Magyarországra delegált diplomáciai testületek konzuli beosztású képviselőivel találkoztak a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet III-as objektumában – közölte a Magyar Nemzettel a BvOP kommunikációs főosztálya.

Schmehl János bv.-vezérőrnagy fogadta a konzulokat. Fotó: BvOP


Az 58 ország képviseletében érkezett résztvevőket Schmehl János bv.-vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának biztonsági és fogvatartási helyettese köszöntötte. 

A tábornok elmondta, hogy a konzuli tisztviselők naprakész információkkal történő ellátása érdekében – különös tekintettel a külföldi állampolgárságú fogvatartottak drámai mértékben növekvő létszámára – időszerűvé vált a találkozó megszervezése.

 

Közismert, hogy a többségében külföldi állampolgárságú embercsempészek fogva tartása, leginkább a nyelvi nehézségek leküzdése számos pluszfeladatot generál a büntetés-végrehajtási szervezet számára. Jelenleg is több mint 2500 embercsempész fogva tartott van a hazai börtönökben.
 

A büntetés-végrehajtási szervezet ezért aktív munkakapcsolatot tart fenn a diplomáciai testületekkel. A hazai börtönök – a Bécsi Egyezményben foglalt jogok érvényesítésének elősegítésén túl – folyamatosan friss és aktuális információkkal látják el a konzulátusokat az intézetek működését érintő lényeges változásokról, tudnivalókról és eljárásrendekről.

A konzulok aktívan részt vettek az egyeztetésben. Fotó: BvOP

Ez alkalommal a részt vevő diplomaták részletes tájékoztatást kaptak a szervezet agglomerációs központjainak létrehozásáról, a fogva tartásban alkalmazott digitális és technológiai innovációkról, a külföldi állampolgárok befogadásáról, a bv.-intézetek értesítési és tájékoztatási kötelezettségéről, valamint a külföldi fogvatartottak büntetésfélbeszakításával összefüggő új kormányrendelet szabályairól. A nagy érdeklődést tükrözi, hogy a diplomaták aktívan vettek részt a rendezvényen, kérdéseikkel mélyítették az elhangzott információkat.
 

Számos ország érintett

A magyar börtönökben fogva tartott embercsempészek összesen 73 ország állampolgárai. Egy részük a környező országokból való, mint Románia, Szerbia, Ukrajna vagy Bulgária. Másik részük távolabbi – egyebek mellett ázsiai és afrikai – országok polgárai, mint például Afganisztán, Algéria, Banglades, Egyiptom, India, Irán, Jemen, Jordánia, Irak vagy Tunézia. De vannak olyan embercsempész fogvatartottak is, akik kubai, dominikai, brazil vagy vietnami származásúak.

Borítókép: A szakmai egyeztetés konzulok és a büntetés-végrehajtás illetékesei között zajlott (Fotó: BvOP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.