A budapesti embervadászat minden résztvevőjét bíróság elé állítják

A rendőrség minden erőforrást megragad annak érdekében, hogy felderítsünk, azonosítsunk és bíróság elé állítsunk mindenkit – szögezte le a Magyar Nemzetnek Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitány a februári budapesti embervadászat résztvevői utáni hajtóvadászattal kapcsolatban. Eközben a Hammerbande vezetőjét, Lina Engelt nyolcévnyi fegyházbüntetés fenyegeti, amiért utcai harcokra készülnek Németországban.

2023. 04. 13. 16:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg is folyik és eredményes a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) együttműködése a német társszervekkel a február eleji, szélsőbaloldaliak budapesti embervadászatának tettesei utáni nyomozásban. Terdik Tamás vezérőrnagy, budapesti rendőrfőkapitány lapunknak azt mondta, várakozása szerint ez elvezethet addig, hogy valamennyi elkövetőt sikerüljön azonosítani, majd bíróság elé állítani.

– Az ügyben egyelőre négy gyanúsítottként kihallgatott személy van, további hatot körözünk. Abban bízom, hogy ebből a körülbelül húsz főt számláló szervezett csoportból minél több tagot tudunk azonosítani, és később elfogni. Fontos hangsúlyozni, hogy a BRFK valamennyi bűncselekményt elkövető csoporttal szemben nemre, ideológiára tekintet nélkül, mindent megtesz, hogy a tetteseket felderítsük, azonosítsuk és bíróság elé állítsuk – jelentette ki érdeklődésünkre Terdik Tamás főkapitány.

A főkapitány hozzátette: már nemcsak a BRFK dolgozik szoros együttműködésben a német hatóságokkal, de az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynökségén (Eurojust) keresztül a magyar ügyészek is folyamatos kapcsolatban állnak a német ügyészekkel.

– Közös célunk, hogy az eddigieken túl további elkövetőket sikerüljön úgy azonosítani, hogy később ez bizonyítékul szolgálhasson a bíróságon is. A végső cél, hogy a teljes szervezett elkövetői kört úgymond „kiüssük”, elfogjuk és bíróság elé állítsuk – szögezte le a budapesti rendőrfőkapitány.

Az egyik budapesti verőlegény, a Hammerbande szellemi vezére, Johann Guntermann (Német rendőrségi fotó)

Ismert, február 8–11. között Budapesten négy helyszínen nyolc békés járókelőt támadtak meg és vertek össze brutálisan szélsőbaloldali, zömmel német, magukra antifasiszta aktivistaként tekintő elkövetők. A korábban azonosított Johann Guntermannt, a hírhedt német Hammerbande szellemi atyját is körözik az embervadászat miatt. Mellette még két lehetséges szélsőbaloldali, Antifa-támadó ellen adtak ki körözést. Így már tíz lehetséges embervadászt azonosított a BRFK a brutális támadók közül. Közülük két külföldi jelenleg is letartóztatásban van, egy német állampolgár esetében bűnügyi felügyeletet rendeltek el, egy magyar állampolgár pedig szabadlábon védekezik. A bűncselekmény-sorozattal összefüggésben a BRFK további hat német állampolgár ellen adott ki elfogatóparancsot.

 

Johann Guntermannt tettei révén nemcsak a német rendőrök, hanem az elvtársai is a németországi erőszakos szélsőbaloldal egyik kulcsszemélyének tartják. A hatóságok szerint az erőszakosság és a gátlástalanság mellett professzionalizmus is jellemzi. 

A Hammerbande vezetőjét, Guntermann menyasszonyát, Lina Engelt közben nyolcévnyi fegyházbüntetés fenyegeti, ennyit kért rá az államügyész a Drezdában jelenleg is zajló perben. A május elejére várható ítélethozatalra a német szélsőbaloldali radikálisok utcai harcokkal készülnek. Már a bírákat és az ügyészeket is megtorlással fenyegetik. 

Egyértelműen kinyilvánították, hogy amennyiben Lina Engelt bűnszervezet alapításáért ítélik el, a baloldaliak bosszút akarnak állni az egyébként brutális tettekkel vádolt mártírjukért. Az ügyben eljáró bírákat és a vezető ügyészeket rendőri védelem alá helyezik.

Egyelőre nem zárható ki, hogy a Hammerbandéhoz köthető a vasárnap hajnali újabb brutális budapesti támadás, amikor egy szkinhedek által is kedvelt sportszergyártó cég márkás pulóverében lévő magyar fiatalembert vertek össze kegyetlenül a Belvárosban.

Borítókép: A Hammerbande szellemi vezére (zöld sapkában) a gazdagréti támadás során (Fotó: térfigyelő kamera)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.