Bezárt az ikonikus budapesti cukrászda, hamarosan valami teljesen más lesz a helyén

Karácsony Gergely szerint az autóforgalom miatt.

Magyar Nemzet
2023. 04. 14. 11:12
null
Budapest, 2017. szeptember 28. Újra kinyitott a legendás Hauer cukrászda a budapesti Rákóczi úton. Az eredetileg 1890-ben megnyílt cukrászdát a II. világháború után államosították, majd Erkel néven mûködött egy ideig. A rendszerváltást követõen privatizálták, 1991-ben tégláig lebontották az üzletet, majd egy évtizedre bezárták. 2002-ben ismét megnyitották a felújítás után, de csak néhány évig volt nyitva. Az augusztusban újra megnyílt Hauer Rezsõ cukrászdáját Enyvári Péter díszlettervezõ tervei szerint újították fel. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Balaton József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itt egy kétezer négyzetméteres konditerem nyílik! – kiált a hatalmas felirat a Hauer Cukrászda falára kitett plakáton a Rákóczi úton. A Színes Erzsébetváros tette ki a posztot, amely alatt a kommentelők nemtetszésüket fejezik ki az ikonikus cukrászda bezárása miatt. 

A Hauert Kazilek Nándor alapította még 1890-ben, az akkor még külvárosinak számító helyen. Halála után özvegye, Guth Mária 1896-ban hozzáment Hauer Rezsőhöz, aki átvette a cég vezetését is, amelyet 1899-től már saját nevén üzemeltetett. Az eredeti, nagypolgári megjelenését és fényét különös módon a szocializmus ellenére szinte teljes egészében sikerült megőriznie a rendszerváltásig, amikor privatizálták, de utóbb is elég kalandos volt az üzlet sorsa. 

A cukrászda 2022-ben az aktuális gazdasági helyzetre hivatkozva – növekvő költségek, csökkenő forgalom – bezárt.

A szeptemberben új üzletet nyitó fitneszvállalkozás, a 4% Fitness Candy a tervek szerint hatalmas gépparkkal, csoportos órákkal és női részleggel hirdeti az újonnan megnyíló termét a Blaha Lujza téren. Az esetre a főpolgármester is reagált Facebook-bejegyzésében. Karácsony Gergely a Rákóczi úti autóforgalommal magyarázta a cukrászda bezárását.

Egészen pontosan úgy fogalmazott, „ez történik, ha a város értékes útjai autópályaként működnek”, miközben egyébként a főpolgármester is előszeretettel ül autóba, amellyel egyébként egészen hosszú távokat is megtesz. 

Borítókép: a Hauer Cukrászda (Fotó: MTVA/Balaton József) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.