Alig néhány hónap alatt félig megkerülte a Földet Budapest főpolgármestere

Első munkanapján biciklivel érkezett a Városházára Karácsony Gergely – emlékeztet a Tűzfalcsoport, melynek birtokába került egy kimutatás arról, mennyit autózott a főpolgármester a hivatalba lépésétől 2022 augusztusáig.

Magyar Nemzet
2023. 04. 04. 12:29
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2022. április 8. Karácsony Gergely fõpolgármester a Budapesti Tavaszi Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján a Városháza Parkban 2022. április 8-án. A fesztivált április 29. és május 15. között a fõváros mintegy száz helyszínén rendezik meg százhetven programmal. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely nem sokat használta az elődje, Tarlós István hivatali ideje alatt beszerzett elektromos autót: 2019 novemberében valamivel több mint kétezer kilométert tett meg vele, és 2020 májusában járt vele utoljára – írja a Tűzfalcsoport. 

A G7 és az Origo híradásai szerint a Főpolgármesteri Hivatal 2020 januárjában eredménytelen közbeszerzést írt ki egy hibrid autóra. Márciusban megismételték a tendert, így lett Karácsony Gergelynek egy Toyota Prius plug-in hybridje. Feltehetően ezzel tett meg csaknem 18 ezer, átlagosan havi 2555 kilométert júniustól december végéig. Éves összesítésben 26 500 kilométert mentek a főpolgármestert szállító járművek a Tűzfalcsoport szerint.

Mindössze három olyan hónap volt 2021-ben (február, április és december), amikor háromezer kilométernél kevesebbet utazott. Ötször tett meg négyezer kilométernél többet, ebből kétszer a hatezer kilométert is meghaladta a városvezető által megtett út.

A Mandiner már írt róla, hogy Karácsony Gergely olyan ügyek miatt járja az országot, amelyek nem kapcsolódnak a fővároshoz. A Tűzfalcsoport birtokába került táblázat alátámasztja, hogy 

az előválasztás négy hónapja alatt, 2021 júliusától október végéig 21 492 kilométert ment a főpolgármester kocsija. A legtöbbet, 6625 kilométert az első forduló idején, szeptemberben.

 

Egyszer múlt évben is előfordult, hogy több mint hatezer kilométert tett meg egyetlen hónapon belül: márciusban, az országgyűlési választások kampányhajrájának időszakában, sőt a hivatalos dokumentum alapján az is kiszámolható, hogy az előválasztással együtt öt hónap alatt több mint félmillió forintért tankoltak Karácsony Gergely kocsijába.

Korábban a Főpolgármesteri Hivatal arra hivatkozott, hogy ciklusokon átívelő hagyománya van annak, hogy a városvezetők bármire, akár magáncélra is használhatják a szolgálati kocsijukat. A G7 egy 2020-as cikkében a Városháza gyakorlatát összevetette több európai nagyvárossal és zöldelkötelezettségű vezetőikkel. Helsinki első embere, Jan Vapaavouri tényleg gyalog közlekedik a városközpontban, vidéki útjain pedig elektromos autót használ. Stockholm polgármestere inkább taxizik, a szolgálati kocsit csak elkerülhetetlen esetekben veszi elő. A prágai polgármester, Zdenek Hrib a közösségi közlekedési eszközöket veszi igénybe.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.