Dömötör Csaba: Megszoktuk már a nyomásgyakorlást, de sohasem engedtünk neki

A kormány nem engedi, hogy Magyarországot belekényszerítsék a háborúba.

2023. 04. 17. 12:46
DÖMÖTÖR Csaba
Budapest, 2023. március 7. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. március 7-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyarok minél előbb békét akarnak, ez az egyetlen logikus álláspont – hangoztatta Zsigmond Barna Pál mai napirend előtti felszólalásában. A Fidesz vezérszónoka szerint mindenkinek azon kellene dolgoznia, hogy minél előbb béke legye, nem azon, hogy minél tovább tartson a háború.

– Az Egyesült Államok demokrata kormánya a háború folytatása mellett áll – jelentette ki az országgyűlési képviselő.

Kifejtette: az amerikaiknak a hírek szerint 12 hivatásos katonája van Ukrajnában, Kárpátaljáról viszont naponta viszik el az embereket a hadseregbe. Zsigmond Barna Pál szerint Magyarországot is bele akarják kényszerítetlen a háborúba, de ezt nem fogjuk engedni, nem szállítunk fegyvert, kitartunk a béke pártján.

A fideszes politikus szerint Brüsszelben mostanra csaknem mindenki kiszervezné az európai külpolitikát Amerikába. Ez alól a francia elnök jelent kivételt, de ő is csak kisebbségi álláspontot képvisel.

Zsigmond Barna Pál azt is rögzítette, hogy a NATO-tagságból adódó kötelezettségeinknek ezzel együtt eleget teszünk, el fogjuk érni azt az állapotot, amikor a GDP 2 százalékát védelmi, hadászati célokra fordítjuk majd.

Felszólalásában a politikus azt is felhozta, hogy a Fidesz határozati javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé, de a baloldal ezt nem volt képes támogatni. A baloldalnak nem a magyar emberek képviselete a fontos, hanem hogy a külföldi zsold megérkezzen – vonta le a következtetést a képviselő. 

Míg a baloldal háborúpárti, mi a magyar emberek oldalán, a béke pártján állunk – szögezte le Zsigmond Barna Pál.

Dömötör Csaba válaszában jelezte, hogy egyre több uniós ország egyre több fegyvert küld Ukrajnába, 

nem kizárható, hogy világháborúvá terebélyesedik a konfliktus.

Magyarországon pedig egyre nő a nyomás – tette hozzá a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. 

Szerinte Magyarország jogosan kéri, hogy a szankciók kivetésekor vagy a fegyverszállításoknál vegyék figyelembe Magyarország speciális helyzetét. Jelentős energiapiaci kiszolgáltatottságunk van, ezt nem lehet egyik napról a másikra leépíteni. Ukrajnában pedig több százezer magyar él, ők akaratuk ellenére már részei a háborúnak – fejtette ki Dömötör Csaba

Hozzátette: magyarok már adták életüket ebben a háborúban, más fegyvert szállító országok állampolgárairól ez nem mondható el.

– Megszoktuk a minősítgetést és a nyomásgyakorlást, de sohasem engedtünk ennek – emlékeztetett válaszában Dömötör Csaba.

Úgy véli, hogy a választók tavaly megüzenték, nem akarnak háborút, a kormány továbbra is ezt tartja elsődlegesnek. 

Borítókép: Dömötör Csaba a parlamentben (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.