Kiderült, hogy milyen volt az idei március a korábbiakhoz képest

Az átlagnál melegebb és kissé csapadékosabb volt az idei március – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán szerdán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 05. 15:29
null
Budapest, 2020. március 23. Havas, virágzó díszmandula a Kossuth téren, a Parlament elõtt 2020. március 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A márciusi középhőmérséklet országos átlagban 7,5 fok volt, ami 1,7 fokkal haladja meg az 1991–2020-as átlagot, ezzel az idei volt a 17. legenyhébb március 1901 óta.

A havi középhőmérséklet általában 6 és 8,5 fok között alakult, 5 fok alatti érték csak a hegyvidékeken és fagyzugokban fordult elő. A csapadék országos átlaga az eddig beérkezett adatok szerint 41,2 milliméternyi volt, ami kevéssel átlag feletti. 

Az ország legnagyobb részén 40 milliméter körüli csapadék hullott, de délnyugaton és északkeleten többfelé meghaladta a 60 milliméternyit is.

Megjegyezték azonban, hogy eközben északnyugaton többnyire 20 milliméternyi alatt maradt a havi csapadék, így márciusban is Sopron térsége volt a legszárazabb. Az elemzés szerint a tavalyi, nagyon száraz évkezdet után idén csapadékosabban kezdődött az év, március végéig országos átlagban mintegy 140 milliméternyi csapadék hullott, ez körülbelül 33 százalékkal több az éghajlati normálnál és több mint háromszorosa a múlt év első negyedévében mért értéknek.

Az év első negyedévében a csapadékosabb hegyvidékeken és a Dél-Dunántúlon többfelé 200 milliméter feletti volt a csapadék mennyisége, csak a továbbra is nagyon száraz Sopron térségében hullott a 2022-es év hasonló időszakánál alig több csapadék.

Borítókép: Havas, virágzó díszmandula a Kossuth téren, a Parlament előtt 2020. március 23-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.