Jogerősen elítélték a diszkópápa Vizoviczki László főrendőrét

Gulyás Imrét, az NNI szervezett bűnözés elleni főosztálya egykori vezetőjét vesztegetésben találta bűnösnek a bíróság, amiért jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Gulyás egyike a diszkópápának is nevezett Vizoviczki László által megvesztegetett rendőröknek, amiért februárban 11 év fegyházra ítélték.

2023. 04. 13. 12:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár jogerősen is bűnös vesztegetés bűncselekményének elkövetésében Gulyás Imre, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztályának egykori vezetője. A diszkópápaként elhíresült Vizoviczki László nevével fémjelzett, fővárosi rendőri vezetőket érintő ügyben 2021 májusában  korrupciós bűncselekmény miatt emelt vádat az egykori rendőrtiszt ellen a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség.

 

A Fővárosi Törvényszék Gulyás Imrét első fokon tavaly április 20-án mondta ki bűnösnek bírósági eljárás során elkövetett vesztegetés bűntettében, amelyért őt egy év börtönre, végrehajtásában három évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Gulyás Imrét 2020-ban le is tartóztatták, miután befolyásolni akarta a büntetőpert (Fotó: PestiSrácok)

A jogász végzettségű vádlott a katonai büntetőeljárásban a felelősségre vonás elkerülése érdekében vádlott-társát és egykori beosztottját (Hopka Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori vezetőjét) 2020. február 4-én arra akarta rávenni, hogy egyes bűncselekményei elkövetését a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa előtti eljárásban vállalja magára, és ha ezt megteszi, akkor pontosan meg nem határozott összegű havi juttatásban részesíti.


A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség lapunkat csütörtökön tájékoztatta: az elsőfokú ítéletet helybenhagyta, amely e napon jogerőre emelkedett.

 

Gulyás egyike azon főrendőröknek, akiket egy másik ügyben az első fokon eljáró bíróság ítélete szerint megvesztegetett az éjszakai életben diszkópápaként ismert Vizoviczki László. A Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa előtt zajló büntetőper tizenegy év után, februárban jutott le az elsőfokú ítéletig. A belvárosi éjszakai élet egykori „császára” két és fél éve mindent beismert. A tárgyalás végig zárt ajtók mögött zajlott, ugyanis számtalan olyan adat hangozhatott el, amelyek szolgálati titkot jelenthetnek. A minősítés miatt az ítélet részletei is titkosak, a hadbíró csak a rendelkező részt ismertette nyilvánosan, majd az indoklás ismét zárt ajtók mögött hangzott el. Ez alapján

bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények miatt ítélték el a kilenc vádlottat. 

A Vizoviczki-ügy elsőfokú ítélete 

A másodrendű vádlottat, Koblencz Attilát, a BRFK volt felderítő nyomozóját 9 év fegyházbüntetésre, 10 év közügyektől eltiltásra, 110 millió forint vagyonelkobzásra és 500 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság. A harmad- és negyedrendű terheltekre, Hopka Lajosra, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori vezetőjére, valamint Gulyás Imrére, az NNI szervezett bűnözés elleni főosztálya egykori vezetőjére 11 év fegyházbüntetést, 10 év közügyektől eltiltást, 63 750 000 forint vagyonelkobzást és 500 ezer forint pénzbüntetést szabott ki a hadbíróság. Az ötödrendű vádlott, Kalmár Tamás, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetője 10 év fegyházbüntetést, 10 év közügyektől eltiltást, 6,25 millió forint vagyonelkobzást és 500 ezer forint pénzbüntetést kapott első fokon. A hatodrendű terheltet, Orosz Pétert, BRFK volt őr- és járőrszolgálati alosztályvezetőjét 6 év fegyházbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra, 3,86 millió forint vagyonelkobzásra és 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság.  

 

Borítókép: Vizoviczki László két vádlott között a tárgyalóteremben (Forrás: PestiSrácok/Mészáros Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.