Nem tartóztatják le a Vizoviczki által megvesztegetett volt rendőröket

A 6–11 év letöltendő fegyházra ítélt, Vizoviczki László által megvesztegetett egykori főrendőröket nem tartóztatja le a katonai bíróság, pedig a bírói gyakorlat szerint az öt évnél súlyosabb ítéletek esetén el szokták rendelni a letartóztatást szökéstől tartva. Az elsőfokú ítélet egyébként nem vált jogerőssé, valamennyi elmarasztalt vádlott fellebbezett.

2023. 02. 10. 13:09
KISS Károly
Budapest, 2023. február 9. Kiss Károly bíró ítéletet hirdet a V. L. és 21 társa ellen rendőri korrupciós ügyben indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2023. február 9-én. Hat és tizenegy év közötti, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa azokat az egykori magas beosztású rendőrtiszteket, akik a vád szerint különféle korrupciós bűncselekményeket követtek el az úgynevezett Vizoviczki-ügyben. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katonai ügyészi indítvány ellenére nem rendelte el csütörtökön az ítélkező Kiss Károly hadbíró a Vizoviczki László által megvesztegetett, bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények miatt elítélt volt rendőr főtisztek letartóztatását, tudta meg a Magyar Nemzet a Fővárosi Törvényszéken. 

Az ügyész a II., III., IV., V. és VI. rendű vádlottak letartóztatását indítványozta az ítélet többórás, zárt ajtók mögött történt indoklását követően szökés, elrejtőzés veszélyére hivatkozva, ám a hadbíró elutasította az indítványt, egyben fenntartotta a IV. rendű vádlott bűnügyi felügyeletét. (A vádlottak közül egyedül ő állt eddig is kényszerintézkedés hatálya alatt, a többi vádlott szabadlábon védekezik.) 

Kiss Károly hadbíró érvelése szerint a bizonyítási eljárás befejeződött, így bizonyítékok elrejtésétől, bűnismétléstől, tanúk befolyásolásától, a büntetőeljárás meghiúsításától nem kell tartani. Mint ahogy a szökés, elrejtőzés veszélye sem áll fenn egyfelől a büntetőeljárás kezdete (11 év) óta eltelt időre, valamint arra tekintettel, hogy a terheltek eddig sem kívántak megszökni, elrejtőzni a büntetőeljárás elől.

A bírói gyakorlat egyébként általában az, hogy az öt évnél súlyosabb ítéletet kapó terhelteket letartóztathatják, ám ez bírói mérleges kérdése.

A katonai ügyész egyébként három nap gondolkodási időt kért, hogy a fellebbezésről döntsön, ugyanakkor valamennyi vádlott fellebbezett, még a két megrovásban részesülő is, utóbbiak bűncselekmény hiányára hivatkozva kérnek felmentést.

Így a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa által csütörtökön kihirdetett ítélet nem jogerős, az ügy a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa előtt folytatódik.

A baloldal által felkarolt Vizoviczki László egyebek mellett saját beismerő vallomására épülő ítéleti tényállások szerint főrendőrök és más hatósági emberek megvesztegetésével biztosította, hogy 52 szórakozóhelyből álló cégbirodalma zavartalanul, hatósági ellenőrzés nélkül működhessen éveken át. 

A neki dolgozó hatósági emberek egy része rendszeres fizetést kapott a jól megszolgált „munkáért” cserébe. Vizoviczki emberei így mindig előre tudták, hogy mikor várható razzia, ugyanakkor a konkurenciát rendszeresen zaklatták a lefizetett hatósági emberek.

Bár a büntetőeljárás és a per – minősített adatok miatt – végig zártan zajlott, az ítélt rendelkező része árulkodik a vesztegetés mértékéről. Az elrendelt vagyonelkobzások közül még a legkisebb is milliós nagyságrendű,  a legnagyobb 110 millió forint.

Az elsőfokú ítélet szerint a II. rendű vádlottat, Koblencz Attilát, a BRFK volt felderítő nyomozóját 9 év fegyházbüntetésre, 10 év közügyektől eltiltásra, 110 millió forint vagyonelkobzásra és 500 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság. A III. és IV. rendű terheltekre, Hopka Lajosra, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori vezetőjére, valamint Gulyás Imrére, az NNI szervezett bűnözés elleni főosztálya egykori vezetőjére 11 év fegyházbüntetést, 10 év közügyektől eltiltást, 63 750 000 forint vagyonelkobzást és 500 ezer forint pénzbüntetést szabott ki a hadbíróság. Az V. rendű vádlott, Kalmár Tamás, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetője 10 év fegyházbüntetést, 10 év közügyektől eltiltást, 6,25 millió forint vagyonelkobzást és 500 ezer forint pénzbüntetést kapott első fokon. A VI. rendű terheltet, Orosz Pétert, BRFK volt őr- és járőrszolgálati alosztályvezetőjét 6 év fegyházbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra, 3,86 millió forint vagyonelkobzásra és 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság. 

Vizoviczki mindent beismert

Vizoviczki László
Vizoviczki László 2017-ben a bíróságon (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Vizoviczki László még 2020-ban mindent beismert, és vesztegetőként 7 év fegyházat kapott, amit teljes egészében le kell töltenie. Korábban különösen nagy értékű költségvetési csalás miatt jogerősen ugyancsak 7 év fegyházat kapott, amit szintén teljes egészében le kell töltenie. Ma is fegyházban van, 2030-ban szabadulhat.

Borítókép: Kiss Károly hadbíró ítéletet hirdet csütörtökön a Vizoviczki László és 21 társa ellen rendőri korrupciós ügyben indult büntetőperében a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében (MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.