Nagy a titkolózás az eltűnt ürgék ügyében

Ötvenkilenc ürgét telepítettek át természetvédő szakemberek a börgöndi repülőtérről egy meg nem nevezett helyszínre.

Magyar Nemzet
Forrás: FEOL2023. 04. 27. 17:09
Funny,Ground,Squirrel,Eating,Dandelion,Flower
1793756962 Fotó: Barbora Polivkova Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ürgék egy jelentős állományát fogták be Székesfehérvár Börgönd városrészében, a repülőtéren, hogy azokat áttelepítsék egy olyan élőhelyre, ahol zavartalanul folytathatják tovább az életüket. A Földikutya- és Ürgevédelmi Szakértői Csoport adott engedélyt eredetileg 100 ürge áttelepítésére, amelyből 59 példányt sikerült befogni. A művelethez több természetvédelmi szervezet közös munkájára volt szükség – adta hírül a FEOL.

Jó hír, hogy az 59  befogott állat közül több vemhes volt, így a populáció az új élőhelyén azonnal szaporodásnak indulhat, ráadásul tervek szerint a maradék 41 példányt nyár végén tervezik befogni, és szintén a titkos helyszínre szállítani. A nagy titkolózásra azért van szükség, hogy a későbbiekben senki se tudja megzavarni az állatokat. 

Az ürge Magyarországon védett állatfaj, eszmei értéke kétszázötvenezer forint.

Borítókép: Ürge (fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.