Pressman küldhette amerikai felkészítésre Gulyás Mártont

Az aktivista nem titkolta, hogy az ösztöndíjat magától az amerikai kormánytól kapta.

Magyar Nemzet
2023. 04. 14. 14:46
null
Borítókép: Gulyás Márton a Partizán című műsorban (Forrás: YouTube)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden embere, David Pressman, a magyar kormányt rendszeresen támadó budapesti amerikai nagykövet választhatta ki Gulyás Mártont arra az Egyesült Államok kormánya által meghirdetett és finanszírozott ösztöndíjra, amelyen a szélsőbaloldali aktivista jelenleg részt vesz 

számolt be az Origo. A portál kiemelte, hogy a hivatalos ismertető szerint az amerikai sajtóban követett praktikákról szóló ösztöndíjat az elmúlt években számos másik magyar baloldali politikus, aktivista és újságíró megkapta, köztük Ficsor Ádám, Bajnai Gordon egykori titkosszolgálati minisztere.

Gulyás Márton egyébként március 21-én jelentette be, hogy egy többhetes ösztöndíjas képzésen vesz részt Amerikában. A Partizán nevű YouTube-műsort működtető szélsőbaloldali aktivista nem is titkolta, hogy az ösztöndíjat az amerikai kormánytól kapta. 

A cikk hangsúlyozta, hogy a program az amerikai külügyminisztérium mellett a Poynter Institute for Media Studies, valamint több vezető amerikai újságíró-iskola együttműködésében valósul meg. Az amerikai külügy honlapján található programismertető világossá teszi, hogy kiket várnak a háromhetes programra, hiszen a leírásban a baloldali narratíva jól ismert elemei tűnnek fel: a kurzuson egyebek mellett azt vizsgálják, hogy „a független média milyen alapvető szerepet játszik a szólásszabadság és a demokrácia megvédésében és erősítésében”. Ugyanakkor az is figyelemre méltó, hogy a résztvevőket az amerikai nagykövetségek jelölik és választják ki, 

a hivatalos indoklás szerint az adott újságíró eredményei, valamint az országuk és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok fejlesztésének lehetősége alapján.

Néhány éve, 2018 őszén Szél Bernadett, az LMP egykori társelnöke adta hírül a blogján, hogy részt vehet az International Visitor Leadership Program (IVLP) háromhetes programján. Legutóbb pedig a momentumos Hajnal Miklós végezhette el az IVLP képzését, amelynek során a föderális állam működéséről, a decentralizált hatalommegosztásról tanulhattak.

Az Origo hozzátette: a programot alapvetően az amerikai nagykövetségből finanszírozzák, ugyanakkor a Nemzetközi Oktatási Intézet (Institute of International Education, IIE) működteti, amely Soros György alapítványához köthető. 

Borítókép: Gulyás Márton a Partizán című műsorban. (Forrás: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.