Havi több száz millióba kerülnek Karácsony emberei, a főpolgármester azonban rendre pénzhiányról panaszkodik

Karácsony Gergely majdnem ezer főre duzzasztotta fel a Városháza alkalmazottainak számát, és havonta majdnem 190 millió forinttal többe kerülnek az adófizetőknek a városházi hivatalnokok, tanácsadók, mint 2019-ben Tarlós idején. Megnéztük, hogy az elmúlt négy évben hogyan alakult Budapest önkormányzata által foglalkoztatottak létszáma, valamint ezen személyek juttatásai.

Magyar Nemzet
Forrás: Tűzfalcsoport2023. 05. 24. 12:49
Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főpolgármester a kormányt okolta a kialakult helyzetért, és elfelejtette megemlíteni például azt, hogy a város és az általa vezetett önkormányzat is sokkal több pénzből gazdálkodhatott, mint Tarlós István idején. A sokat emlegetett iparűzési adóból például évről évre egyre nagyobb összeg folyik be a város kasszájába. Csak ebből a bevételi forrásból százmilliárd forintnál is többet tudtak a fővárosi kasszába tenni. 

Ehhez nem árt továbbá hozzátenni, hogy amikor Karácsony átvette a város irányítását a jobboldali vezetéstől, akkor 214 milliárd forintot örökölt, amelyből 180 milliárd úgynevezett szabad felhasználású összegként szerepelt, amit a jelenlegi városvezetés bármire költhetett.

Egyelőre homályos, hogy ezeket az összegeket mire költötte el Karácsony, ahogy az sem tisztázott, hogy miként duzzasztotta fel az általa vezetett önkormányzatot az embereivel. Miközben folyamatosan forráselvonásokra panaszkodott, csak az önkormányzatnál a foglalkoztatottak létszámát 846 főről 941 főre emelte.

A Tűzfalcsoport sokatmondó összehasonlítást végzett. Íme egy kimutatás a Tarlós István vezette Városháza foglalkoztatottjainak létszámáról és juttatásaikról:

A Tarlós István vezette Városháza foglalkoztatottjainak létszáma és juttatásaik. Forrás: Tűzfalcsoport

És íme ugyanez a táblázat Karácsony Gergely vezetésének negyedik éve alatt:

A Karácsony Gergely vezette Városháza foglalkoztatottjainak létszáma és juttatásaik. Forrás: Tűzfalcsoport

Jól látható, hogy sokkal több pénz megy el a főpolgármester-helyettesekre, a főjegyzőre, az aljegyzőkre, a főosztályvezetőkre és úgy általában az összes önkormányzati dolgozóra. Tarlós idején ez az összeg 357 millió forint volt, míg Karácsony alatt 547 millióra duzzadt. Csak ezek a tételek összességében havi 190 millió forintnyi többletköltséget jelentenek.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. május 24-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.