Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Már idén a GDP két százalékát fordítjuk honvédelemre

Az előre tervezettnél egy évvel előbb értük el a korábban még Trump elnök által megjelölt célt, mely szerint legalább a GDP két százalékát fordítjuk hadügyekre – jelentette be a CPAC-on mondott beszédében a magyar honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf leszögezte: folytatjuk a haderőfejlesztést.

2023. 05. 05. 10:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőt, egészséget! – köszöntette a CPAC hallgatóságát a konferencia második napján Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A magyar honvédelmi miniszter angolul is üdvözölte a közönséget. Magyarországon külön szó van a haza védelmére: ez a honvédelem. A hadseregünk a honvédség, a közkatonáink a honvédek – fejtette ki a tárcavezető. Szerinte fegyverrel és helyes nemzeti politikával kell megvédeni hazánkat.

Szalay
Szalay-Bobrovniczky Kristóf a CPAC Hungary rendezvényen. Fotó: Havran Zoltán

 

– Mi nem támadunk, hanem védekezünk – ismételte meg a miniszterelnök tegnapi állítását a honvédelmi miniszter. Kihangsúlyozta: „Sokszor fegyverrel kellett védekeznünk a történelem során, és a magyarok még ma is jó katonák.”

– Tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség – jelezte az ukrajnai háborúval kapcsolatban Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Felidézte: a béke nem azt jelenti, hogy a frontvonalak lesznek az új határok, ezt mi, magyarok keserű történelmi tapasztalataink alapján is tudjuk.

Folytatjuk a haderőfejlesztést

A miniszter szerint Magyarország nem tesz mást, mint folytatja a haderőfejlesztést. Bejelentette, hogy az előzetes tervekhez képest – melyek szerint jövőre értük volna el a kétszázalékos célt – már ebben az évben elértük azt, hogy a GDP két százalékát hadügyi célokra fordítjuk. Emlékeztetett, hogy erre még Trump elnök szólította fel annak idején a NATO-tagországokat. 

– A NATO-t védelmi szövetségnek tartjuk, és szövetség keleti szárnyát pedig meg kell erősíteni. Ehhez fontos a velünk szövetséges USA támogatása – tette világossá a miniszter. 

A CPAC-ról azt mondta: „A hont nemcsak fegyverrel, hanem helyes nemzeti politikával is védenünk kell, ezért vagyunk itt. Ha összekapaszkodunk, együtt erő vagyunk.” 

Az ellenség ismerete nélkülözhetetlen a győzelemhez – jelezte a tárcavezető, aki szerint az álpacifista baloldal a háború legnagyobb támogatójává vált. 

– Mindig a végső harcot vívják a kommunisták – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky, aki a magyarországi kommunizmus idején felnőve nem érti, hogy ez az eszme hogyan válhatott ennyire népszerűvé Nyugaton.

A miniszter szerint azok, akik ellenzik a nemzeti politikát, a honvédelem hagyományos felfogását, a vallást, az iskolát, a családot vették célba. – A nemzeti politikának meg kell védenie ezeket az intézményeket – hangsúlyozta. 

Mint mondta: Az ideológiai megszállók a gyermekeink lelkére támadnak, a gyermeket azonban ettől meg kell védeni. Ezzel párhuzamosan a haderőt sem engedik megfertőzni az LMBTQ-ideológiával – ígérte a miniszter.

Egyedül hősies a küzdelem, de azért sokkal jobb együtt. Együtt erő vagyunk!

– zárta beszédét Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a CPAC rendezvényen (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.