Várják a fiatalok jelentkezését a ferences ifjúsági zarándoklatra

Augusztus 14. és 20. között idén is megszervezik a ferences ifjúsági zarándoklatot, amely Esztergomból indul és Mátraverebély-Szentkútra érkezik majd. A vallásos jellegű programra olyan fiatalok jelentkezését várják augusztus elsejéig, akik az útkeresés, az elköteleződés különböző fokain állnak. A szervezők azt ígérik, hogy a hitéleti alkalmak mellett beszélgetésekre, ismerkedésre és vidámságra is kínálkozik majd lehetőség.

2023. 05. 29. 9:20
Ferences Ifjásági Zarándoklat Forrás: Moldoványi Barnabás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Esztergomból indul, és Mátraverebély-Szentkút a célállomása az idei ferences ifjúsági zarándoklatnak, amelyet augusztus 14. és 20. között szerveznek a 16 és 35 év közötti korosztálynak – erről Szabó Péter ferences atya tájékoztatta a Magyar Nemzetet. A szervező rámutatott arra, hogy a program jelmondata: „Érettünk útközben született…”, amely Szent Ferenc karácsony esti zsoltár-összeállításából származik. – A mottó választása természetesen szorosan kötődik Szent Ferenchez, aki szüntelenül szemlélte a megtestesülés misztériumát. Mivel szerette volna saját szemeivel látni, milyen egyszerűségbe és szegénységbe született meg a világ Megváltója, éppen 800 éve, 1223 karácsonyán Greccio kis falu lakóival az erdőben felállította az első betlehemet – mondta Szabó Péter atya.

A zarándoklat célállomása Mátraverebély-Szentkút Fotó: Mátraverebély.környéke.hu

A szerzetes atya kifejtette: a ferences jubileum apropóján karácsonyi tematikát fog követni az idei ifjúsági zarándoklat.

Jézus útközben születik erre a világra. Nem az otthon kényelmében, nem biztonságos és előre megszervezett körülmények között, hanem útközben, amikor éppen „eljött Mária szülésének ideje”. Éppen ezért kel útra a zarándoklat, hogy útközben Isten megszülethessen minden résztvevőben

– fogalmazott Péter atya.

 

Ismerkedésre és vidámságra is lesz lehetőség

 

A zarándokhét lelki gerincét a reggeli és esti zsolozsma, a szentmise, az elmélkedés, a csend és a rózsafüzér-imádság adja. Emellett – Péter atya szavai szerint – beszélgetésekre, ismerkedésre és vidámságra is kínálkozik majd lehetőség. A zarándoklat egyik célja, hogy segítse azokat, akik élethivatásukat keresik, akik az útkeresés, elköteleződés különböző fokain állnak. A korábbi zarándoklatok tapasztalata alapján az sem kizárt, hogy valaki itt talál rá későbbi házastársára.

A napi táv 20-25 kilométer lesz változatos terepen, viszonylag erős tempóban. A csomagokat teherautó szállítja, a zarándokoknak csak a napi felszerelést, élelmet kell vinniük. Napközben három-négy alkalommal találkoznak majd a kísérőautóval, ilyenkor azok, akik nem bírják a napi távot, beszállhatnak, és előremehetnek a következő szálláshelyre.

 

Augusztus 1. a jelentkezési határidő a zarándoklatra

 

– Mindennap biztosítunk egyszeri meleg ételt, a többi étkezésről mindenki maga gondoskodik – hangsúlyozta a szerzetes. Hozzátette: szállás saját sátorban (egy éjszaka mindenképp, de tetszés szerint végig lehet sátorozni) vagy plébániai épületekben, kollégiumokban, iskolákban lesz lehetséges.

A részletes programot az érdeklődők megtalálhatják a Ferencesek.hu oldalon, az esemény pedig a Facebookon is elérhető. A jelentkezési határidő augusztus 1., kedd.

Borítókép: A fiatalok testileg erősödnek, lelkileg feltöltődnek a zarándoklaton (Fotó: Moldoványi Barnabás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.