Átadták az Emberi Méltóságért kitüntetést Rudolf Schusternek

A volt szlovák államfő szülővárosában, Kassán vette át az Emberi Méltóság Tanácsa elismerését.

2023. 06. 07. 16:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átvette az Emberi Méltóságért kitüntetést szerdán Rudolf Schuster, Szlovákia korábbi elnöke, a díjat az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke, idősebb Lomnici Zoltán és Szunai Miklós főtitkár adta át Kassán, Magyarország főkonzulátusán. A volt államfő érdemeit Erdélyi Géza nyugalmazott református püspök, az Emberi Méltóság Tanácsa alelnöke méltatta. Rudolf Schuster 1999 és 2004 között töltötte be az államfői tisztséget Szlovákiában, azt megelőzően, 1983 és 1986 között szülővárosa, Kassa polgármestere volt, 1990-től 1992-ig pedig Csehszlovákia kanadai nagyköveteként szolgált.

A szerdai díjátadás kapcsán idősebb Lomnici Zoltán előzetesen lapunknak kifejtette: Rudolf Schuster, akinek családja kárpátnémet eredetű, de édesanyja ágán magyar származású, méltó az Emberi Méltóság Tanácsa elismerésére.

A volt főbíró kifejtette: Rudolf Schuster nyíltan felvállalta a kapcsolatot Magyarországgal, a magyar politikusokkal, kiemelten Orbán Viktor miniszterelnökkel, és eltökélten hitt a V4-együttműködésben. – Ezzel pozitív kivételnek számított a szlovákiai politikusok sorában. Emellett az érdemei között kell megemlíteni, hogy Kassa az ő polgármestersége idején lett Miskolc testvérvárosa – emelte ki a volt főbíró.

Az eseményen részt vett Hollósy András, a miskolci Fidesz–KDNP frakciószóvivője is, aki örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a borsodi vármegyeszékhely testvérvárosának szülötte, Rudolf Schuster ilyen rangos elismerésben részesült.

A volt államfő megérdemli a díjat, mert valóban sokat tett a felvidéki magyarokért, a magyar–szlovák kapcsolatok erősítéséért, és korábban Kassa és Miskolc együttműködéséért is

– tette hozzá Hollósy András.

Borítókép: Rudolf Schuster (középen), idősebb Lomnici Zoltán (jobbról) és Hollósy András (Fotó: Fidesz, Miskolc)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.