Bayer Zsolt: Nincs migránskvóta. Ja, de! + videó

Brüsszel évek óta tagadja, hogy migránskvótát szeretne bevezetni.

2023. 06. 11. 15:20
Az Európai Bizottság épületének homlokzata Brüsszelben (Fotó: flickr.com / LIBER Europe)
Az Európai Bizottság épületének homlokzata Brüsszelben (Fotó: flickr.com / LIBER Europe)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszel évek óta tagadja, hogy migránskvótát szeretne bevezetni. Sőt, bármikor szóba került ez a kérdés, az volt a válasz, hogy ezt az egészet a magyar miniszterelnök találta ki, csak azért, hogy hergelje a szavazóbázisát és meg tudja őrizni a hatalmát. Nos, e hét pénteken valóság nevű nagybátyánk bejött a nappalinkba, és azóta nézzük egymást. 

A valóság ugyanis az, hogy Brüsszelben a belügyminiszterek tanácsa úgy döntött, hogy márpedig igenis kötelező migránskvótát vezet be az Európai Unióban. 

No, de miért a belügyminiszterek tanácsa ? Azért, mert a dublini egyezmény értelmében ebben a kérdéskörben csak és kizárólag az államfők és kormányfők tanácsa, vagyis az Európai Tanács lenne illetékes. Így szól a döntés, így határoztak évekkel ezelőtt. Ellenben az Európai Tanácsban konszenzusos döntésre van szükség. 

Vagyis ott a kötelező migránskvótát soha a büdös életben nem tudták volna keresztülvinni.

Mit csinál erre Brüsszel ? Leviszi egy szinttel lejjebb, és a belügyminiszterek tanácsában egyszerű többséggel megszavazza a kötelező migránskvótát. Ez gazemberség, ez aljasság, egyszersmind a jogállamiság zárójelbe tétele, hogy finoman fogalmazzak. De ez ugyanaz a Brüsszel, amelyik természetesen naponta oktat ki minket jogállamiságból. Egy kérdés maradt hátra, azon túl, hogy nyilvánvalóan Magyarország soha nem fog beengedni migránsokat. A kérdés ettől még itt marad. 

Meddig akarunk mi még részt venni ebben a pöcegödörben?

 

Borítókép: az Európai Bizottság épületének homlokzata Brüsszelben (Fotó: flickr.com/LIBER Europe)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.