időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Előkerült egy korábbi interjú Suhajda Szilárddal, érdemes meghallgatni

Magyar Nemzet
Forrás: Spirit FM
2023.06.08. 07:54 2023.06.08. 13:50
Előkerült egy korábbi interjú Suhajda Szilárddal, érdemes meghallgatni

Miután tavaly Suhajda Szilárd megmászta a 8516 méteres Lhocét Nepálban, ennek apropójaként 2022. júniusában interjút adott a Spirit FM-nek.  A teljes beszélgetést most újra meghallgathatóvá tette a Spirit FM. 

Tavaly még örömmel és bizakodással teli interjút adott a Spirit FM-nek Suhajda Szilárd, miután 2022. május 14-én eljutott a Föld negyedik legmagasabb pontjára, a 8516 méteren fekvő Lhocéra Nepálban. A sikeres mászás egyfajta jubileumi ajándék is volt a számára, hiszen Suhajda Szilárd ebben az évben lett negyvenéves. „Nagyon örültem a sikernek és persze szerencsém is volt az időjárással, hóviszonyokkal. Igazából az egész expedíció nagyon jól sikerült” – mondta ekkor a hegymászó a Spirit FM-nek.

Az interjúban elhangzik, 2019-ben már 

megmászta a K2-t, első magyarként, oxigénpalack nélkül.

A K2-ről azt mondta, hogy bár alacsonyabban van az Everestnél, de technikailag nehezebb ez a hegycsúcs. A Lhocéról pedig azt emelte ki, hogy a legvégén egy meredek hófolyosóban kellett haladnia több száz méteren keresztül, amely igen érdekes része volt a mászásnak.

„Nem az a fontos, hogy bármi áron eljussak a csúcsra. Hanem kifejezetten az számít, hogy hogyan sikerül elérnem azt.” 

– mondta el Suhajda Szilárd, majd úgy folytatta: „Mindenképp a saját erőmre szeretnék támaszkodni, a saját tudásomra, és végső soron az oxigén az doppingnak számítana, én elvből elutasítom ezt, és számomra természetes az, hogy palack nélkül mászok.”

Az interjúban több dolgot elmagyarázott, többek között azt, hogy ilyen magasan körülbelül harmadannyi oxigén jut be az ember tüdejébe minden egyes levegővételnél, mint amennyi például bármelyik magyar városban jutna. Azt is elmondta, hogy ilyenkor 

besűrűsödik a hegymászók vére, és nagyon nagy terhelés éri a szívet is. Lelassul az ember teste, mozgása, gondolkodása.

 A tavalyi expedíció szűk két hónapja alatt több mint tíz kilót veszített a testsúlyából, egy nap alatt húszezer kalóriát égetnek el nyolcezer méter fölött. 

„A nagy magasság megeszi az embert”

– tette hozzá.

A jövőbeni terveivel kapcsolatban már ekkor elmondta, hogy célja a Mount Everest megmászása. 

„Minden vágyam az, hogy jövő tavasszal ott lehessek a Himalájában”.

A tragikusan elhunyt magyar hegymászó, Suhajda Szilárd oxigénpalack nélkül vágott neki 2023-ban a Mount Everest meghódításának. A rádiókapcsolat május 24-én szakadt meg vele, nem sokkal később mentőegység indult a keresésére. Ez az expedíció nem járt sikerrel, a mentőcsapat május 27-én fejezte be a keresést – írja a Spirit FM. 

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Borítókép: 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.