„Fontosabb volt neki, hogy hazatérjen” – újabb fájdalmas búcsú Suhajda Szilárdtól

Egy héttel azután, hogy a Suhajda Szilárd megmentésére indult serpák nem találták meg a magyar hegymászót a Mount Everest csúcsának közelében, megszólalt Billi Bierling, a Himalayan Database vezetője, aki fájdalmas búcsút vett az általa személyesen is ismert sportembertől. Suhajda Szilárd halála után a Himalája csúcshódításairól hatvan éve statisztikát vezető szervezet fontos változást is bejelentett.

Magyar Nemzet
2023. 06. 04. 11:20
SUHAJDA Szilárd
Békéscsaba, 2023. május 28. Mécsest gyújt egy emlékezõ Suhajda Szilárd egykori iskolájában, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium aulájában 2023. május 28-án. A magyar hegymászót nem találta meg a Mount Everesten a keresésére május 26-án reggel indult mentõcsapat, ezért befejezték a keresést. MTI/Lehoczky Péter Fotó: Lehoczky Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Suhajda Szilárd keresését múlt héten szombaton adták fel, miután a mentésére indított serpák a Mount Everest csúcsának közelében hosszas keresés után sem találtak rá azon a környéken, ahol utoljára életben látták a magyar hegymászót. Éppen egy hetet várt a tragikus hír után a Himalája statisztikáival foglalkozó, világszerte gyakran hivatkozott Himalayan Database vezetője, Billi Bierling, aki a következő sorokkal vett fájdalmas búcsút Suhajda Szilárdtól:

Suhajda Szilárd
Suhajda Szilárd hiányozni fog a Himalája hegymászó közösségének. Forrás: Facebook

„Először 2017-ben találkoztam vele, amikor megkísérelte megmászni az Everestet honfitársával, Klein Dáviddal együtt, akivel évek óta együtt mászott. Mindig öröm volt találkozni Szilárddal Katmanduban az expedíciói előtt és után, beszélgetni vele bármiről, nem csak a hegymászásról. Az volt az álma, hogy palackozott oxigén használata nélkül álljon a világ tetején, és emlékszem, mennyire fel volt villanyozva, amikor 2022 tavaszán visszatért a Lhoce sikeres megmászása után.

Elmondta, hogy erősnek érezte magát, biztonságosnak ítélte a mászást, és hangsúlyozta, hogy a csúcs meghódítása fontos volt, de sokkal fontosabb volt neki, hogy hazatérjen a családjához.

Szilárd nagyon hiányzik majd a himalájai hegymászó közösségnek, ő egy újabb erős és sikeres hegymászó, aki nem tért vissza a magas hegyekről. Szívünk szeretett feleségével, Legindi Tímeával, az ötéves kisfiával, családtagjaival és közeli barátaival van.”

A negyvenéves Suhajda Szilárd első magyarként szeretett volna feljutni palackozott oxigén használata nélkül a világ legmagasabb hegyének, a Mount Everest 8848 méter magas csúcsára, ám mintegy ötven méterre a céljától megszakadt vele a kapcsolat. A család bejelentette, hogy a holttestét – ha megtalálják – nem hozzák le, Suhajda Szilárd végső nyughelye marad a Himalája.

Suhajda halála után fontos változás a statisztikákban

A Himalayan Database tíz évvel azután, hogy Tenzing Norgay és Edmund Hillary elsőként hódította meg a Mount Everest csúcsát, 1963-ban kezdte rendszerezni a Himalája hegymászó statisztikáit. A hatvan év alatt interjúkat készítettek a csúcsra felérő hegymászókkal, akik ezen keresztül is bizonyították hőstettüket. Az idők azonban változnak, a szervezet közleménye szerint csak idén tavasszal 474 engedélyt adtak ki a Mount Everest megmászására, ami mostanra kőkemény üzletté vált. A Himalayan Database szerint ilyen sok hegymászó nyomon követését már százfős csapattal sem bírnák, ezért mostantól a kereskedelmi expedíciókon résztvevőkkel nem készítenek interjúkat.

„Az energiáinkat az új és érdekes útvonalakra, a technikailag kihívást jelentő, alpesi stílusú mászásokra fordítjuk a nepáli Himalájában” – idézi a közleményt az Explorersweb, amelynek Billi Bierling a következő kiegészítést tette: – A kereskedelmi mászások monitorizásának befejezésével több időnk marad arra, hogy mélyinterjúkat készítsünk azokkal az alpinistákkal, akik hegymászó-történelmet írnak Nepálban – jelezte a Himalayan Database vezetője, hozzátéve, hogy létrehoznak egy kitölthető űrlapot, amin jelezhetik a sikerüket az „átlagos” hegymászók. – Azokkal, akik palackozott oxigén használata nélkül másszák meg az Everestet, mindenképpen próbálunk beszélni. Számomra a Mount Everest megmászása palackozott oxigén nélkül továbbra is fantasztikus teljesítmény, amire csak a legjobbak képesek.

Borítókép: Suhajda Szilárd a Mount Everest áldozata lett (Fotó: MTI/Lehoczky Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.