Felhőszakadással, zivatarral, villámárvizekkel köszönt be Medárd + videó

A Kárpát-medence térségében helyenként száz millimétert meghaladó csapadék is hullott, ami villámárvizet idézett elő. Időjárásunk a továbbiakban nem változik lényegesen, továbbra is záporokkal, zivatarokkal tarkított idő várható átlag körüli vagy kicsivel az alatti maximumokkal.

Magyar Nemzet
Forrás: MET, MTI2023. 06. 08. 7:11
null
Budapest, 2022. június 9. Zivatar Budapesten a budai oldalról, a Margit híd alól fotózva 2022. június 9-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősen gomolyfelhős idő várható a legtöbb helyen, több-kevesebb napsütéssel.

Többfelé, nagyobb számban délután, este várható zápor, zivatar, amit helyenként felhőszakadás is kísérhet. 

Éjszakára átmenetileg kevesebb lesz a csapadékgóc.

A légmozgás jórészt gyenge vagy mérsékelt marad, szélerősödés csak zivatarok környezetében valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között alakul. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 17 fok között valószínű, néhol egy-két fokkal hűvösebb lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Kiadták a figyelmeztetést

Ismét országszerte alkalmasak lesznek a légköri feltételek zivatarok kialakulásához. Egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhat csapadék. Számosságát tekintve délelőtt kisebb, délután és este nagyobb számban várható zivatar, ami várhatóan késő este sem cseng le teljesen.

A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség a felhőszakadás lesz, rövid idő alatt 20–50 milliméter, kisebb körzetekben akár 50 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék hullhat.

A villámárvíz veszélye az Északi-középhegység térségében a legnagyobb, de felhőszakadás másutt is lehet, legkisebb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon.

Átmeneti szélerősödés, kisméretű jég sem kizárt a zivatarok környezetében, de nem ez lesz a jellemző – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki zivatar miatt minden vármegyére. Felhőszakadás miatt első- vagy másodfokú figyelmeztetés van érvényben Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron kivételével az ország valamennyi vármegyéjében.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Milyen idő lesz hétvégén?

Hamisítatlan medárdi időben van részünk, jóllehet az előző években már elszoktunk tőle. A hőmérséklet sem változik érdemben az előttünk álló egy hétben, általában 20 és 26 fok között alakulnak a csúcsértékek.

Egészen a hét legvégéig továbbra is nagy számban készülhetünk záporokra, zivatarokra, felhőszakadásokra. 

Majd csak a jövő hét első napjaiban jöhet némi változás, 

ami annak köszönhető, hogy az északra elhelyezkedő anticiklon megerősödik a Kárpát-medencében. Ennek peremén szárazabb léghullámok érkeznek. Nem szabadulunk meg teljesen a csapadéktól, de a mostanihoz képest lényegesen kisebb számban fordulhatnak elő.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.