időjárás 21°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Lecsapott az ítéletidő, egy gyereket kellett kimenteni az áradás elől + videók

Magyar Nemzet
Forrás: Infostart, OKF, MET, Időkép
2023.06.07. 14:04 2023.06.07. 14:16
Lecsapott az ítéletidő, egy gyereket kellett kimenteni az áradás elől + videók

A legtöbb beavatkozásra Budapesten, valamint Pest, Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun és Tolna vármegyében volt szükség – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Mukics Dániel tűzoltó alezredes tájékoztatása szerint a jelentős mennyiségű csapadék miatt kiöntött Nógrádsipeknél a Rimóc-Sipeki-patak, ami harminckilenc ingatlant és öt embert veszélyeztetett. A tűzoltók kétezer homokzsákot helyeztek ki, a védekezést ötven helyi lakos is segítette. Két embernek kellett elhagynia az otthonát, őket ideiglenesen rokonok szállásolták el, személyi sérülés szerencsére nem történt.

Este kilépett a medréből a Rédei-Nagy-patak Gyöngyöspatán, és elárasztotta a Hegyalja utcát. Körbevett tizenöt házat a víz, ami épületekbe nem tört be, csak az egyik pincébe. 

A tűzoltóknak egy gyermeket kellett kimenteni az egyik házból. 

Kiszivattyúzták a vizet az érintett pincéből. A patak még éjfél előtt visszahúzódott a medrébe.

 

Leszakadt ágak, kidőlt fák, villámáradások

Budapesten a szél és az esőzés miatt huszonhárom helyszínre riasztották a tűzoltókat. Leszakadt ágakat, úttestre dőlt fákat kellett eltávolítaniuk. A XII. kerületben fa dőlt egy parkoló autóra. Szintén kidőlt fa miatt kellett beavatkozni Dunakeszin és Pilisborosjenőn, Ürömön a hirtelen felgyülemlett víz okozott fennakadásokat.

Mukics Dániel emlékeztetett: a tavasztól őszig tartó időszakban előfordulhatnak felhőszakadással járó viharok, amikor hirtelen annyi csapadék hullik, hogy nem tud elfolyni, ezért villámárvizek is kialakulhatnak. Ilyen esetben autóval semmiképp se hajtsunk a térdig érő vízben, mert ha a kocsi légszűrője vizet kap, akkor a jármű tönkremegy, de gyalog vagy kerékpárral se vágjunk át az úton hömpölygő vízen – tette hozzá a szóvivő.

 

 

Milyen idő várható?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban sem számíthatunk érdemi változásra az időjárásban. A csúcsértékek 20 és 26 fok között alakulhatnak, és meglehetősen fülledt lesz az idő. A csapadékhajlam csak a hétvégére csökkenhet.

Zivatar és felhőszakadás miatt a legtöbb vármegyére szerdán első- és másodfokú figyelmeztetést adtak ki. 

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki felhőszakadások veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Az érintett területeken intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt huszonöt-harminc millimétert meghaladó eső eshet – figyelmeztetett a katasztrófavédelem.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Észak-Mátra ÖTE)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.