Felbecsülhetetlen a nyugállományú katonák tapasztalata

Az Obsitos program célja, hogy egymás erejére támaszkodva, közösen építsék a jövő haderejét.

2023. 06. 20. 12:39
null
Budapest, 2023. május 21. Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyõrség Dandár katonáinak bemutatója a honvédelem napja alkalmából, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium által szervezett családi napon, amellyel a Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulóját ünnepelték a Városligetben és a fõvárosi állatkertben 2023. május 21-én. MTI/Lakatos Péter Fotó: MTI/Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Magyar Honvédség számára felbecsülhetetlen a nyugállományú katonák tapasztalata: példát mutatnak katonai erényekből, hagyománytiszteletből, hazafiságból, ezért továbbra is számítunk rájuk a honvédség és a civil lakosság közötti kapcsolat erősítésében – mondta a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten.

Czermann János az Obsitos program tájékoztató kiadványának bemutatóján, a Bálna Honvédelmi Központban emlékeztetett: 2020-ban indították a programot, amelynek 2023-ban sem lehet más a célja, mint hogy szövetséget ajánljon a nyugállományú katonáknak, hogy együtt, egymás erejére támaszkodva, közösen építsék a jövő haderejét.

– A veszélyek korába léptünk, nem lehet halogatni a jövő haderejének megépítését. Modern, ütőképes, high-tech, XXI. századi, a kor kihívásaira reagálni képes hadsereget építünk – fogalmazott, hozzátéve, ehhez nem elég önmagában a technológiai fejlesztés, szükség van hozzá fiatalokra, akik értik az új világot, de szükség van a nyugállományúak, a régi harcostársak tapasztalatára, hogy ne tévedjünk el az úton. Az államtitkár kiemelte, hogy az engedelmesség, harc közbeni heroizmus, becsület, lojalitás és az önfeláldozás erénye olyan időtlen érték, amely a nemzet létének, egységének, fennmaradásának elengedhetetlen feltétele.

Nyitrai Zsolt közlése szerint csaknem harmincezer nyugállományú katona él Magyarországon. A miniszterelnöki biztos kiemelte: 

 

– Ők olyan magyar hazafiak, akik egész életüket a haza védelmének szentelték.

 

Mint mondta, a kormány és a honvédelmi vezetés párbeszédet folytat a nyugállományú katonákkal: kíváncsi a véleményükre és szakmai tapasztalatukra, ugyanakkor tájékoztatja őket – többek között – a haderőreformról. Ennek érdekében országjárást indítottak, eddig mintegy harminc helyszínen több mint négyezer nyugállományú katonával folytattak szakmai párbeszédet.

Elmondta, hogy az Obsitos programban készült el a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Honvédelmi Minisztérium A hazáért mindhalálig című kiadványa, amelyben tájékoztatást adnak a nyugállományú katonáknak az idén indított toborzókampányról, a haderőreformról, az új eszközökről, az önkéntes tartalékos rendszerről, valamint a védelmi kiadások emelkedéséről.

 

A miniszterelnöki biztos köszönetet mondott azoknak a szervezeteknek, érdekképviseleteknek, amelyek összefogják a nyugállományú katonákat.

 

Keszthelyi Gyula nyugállományú dandártábornok, a Honvédségi Nyugdíjasklubok Országos Szövetségének elnöke a kiadvány bemutatóján elmondta, a 2000-ben alakult szövetségnek 21 tagszervezete van mintegy hétezer taggal. Jelezte, hogy a honvédségi nyugdíjasok ragaszkodnak a múltjukhoz, elkötelezettek a haza védelmében és magukénak érzik a haderőfejlesztési programot. Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, a szövetséget 1990-ben hozták létre a hazafiság eszméjére épülő honvédelem ügyének szolgálatára, történelmi katonai hagyományok ápolására, a katonabajtársak összekovácsolására és a szociálisan rászorulók támogatására. A szövetségnek ma 91 tagegyesület és három tagszövetség a tagja, ezek összlétszáma meghaladja a kilencezret.

Borítókép: Illusztráció (Fotó:MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.